”Världens sämsta film” är större än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Kultkalkonen The Room har fascinerat fans sedan premiären 2003. Nu är filmen The disaster artist – om hur The Room blev till – Oscarsnominerad, samtidigt som en dokumentär om The Room har premiär i år.

Kulturnyheterna träffade The Room-stjärnan Greg Sestero för ett samtal om hur b-filmen blev kult.

När Greg Sestero var 24 år spelade han en av huvudrollerna i sin kompis Tommy Wiseaus film. Wiseau agerade regissör, manusförfattare, producent, huvudrollsinnehavare och ensam finansiär till filmen, som hade en slutnota på ungefär sex miljoner dollar.

Med tanke på filmens anmärkningsvärda brist på professionalitet och talang var Greg Sestero övertygad om att ingen skulle se den.

Oscarsgalan 2018

- Efter inspelningarna bodde jag i Europa, jobbade lite som modell och 2008 fick jag ett telefonsamtal från en reporter på Entertainment weekly som hade sett The Room och förälskat sig i den. Han berättade att den hade kändisfans och att den användes som undervisningsmaterial på universitetet, säger han till Kulturnyheterna.

Fascinerande regissör

Tommy Wiseau Foto: AP/TT

Fem år efter att filmen The Room hade haft premiär hade den alltså uppnått kultstatus och fått epitetet ”de dåliga filmernas Citizen Kane”. Förutom en uppsjö av osannolika repliker (”anyway, how’s your sexlife?”) är det upphovsmannen Tommy Wiseau själv som fascinerar.

- Andra dåliga filmer kan ju ha ett uselt element, dålig regi eller halvkasst manus, men här är det en blandning av allt. Det blir fascinerande, det blir som en resa in i hans (Wiseaus) själ, säger Caroline Dickson, i Tommy Wiseau swedish fanclub.

15 år efter premiären är The Room mer aktuell än någonsin. Fanvisningarna fortsätter sälja ut världen över, och James Francos nya film The disaster artist – som skildrar inspelningarna av The Room -  är Oscarsnominerad i kategorin bästa manus efter förlaga.

The disaster artist

David och James Franco som spelar Greg Sestero och Tommy Wiseau i The disaster artist. Foto: AP/TT

Förlagan är Greg Sesteros bok The disaster artist som han skrev 2012. Vid det laget hade ett antal frågor väckts kring den hemlighetsfulla Tommy Wiseaus person. Kan han verkligen, som han hävdar, komma från amerikanska New Orleans trots en tydlig östeuropeisk brytning? Hur fick han ihop pengarna till att förverkliga The Room? Hur gammal är han? En del ledtrådar, men inga tydliga svar, ges i boken.

– Han var okej med att jag skrev boken och i slutänden sa han att han accepterar den till 45 procent. För mig fick den allt att röra på sig, James Franco hade till exempel inte sett The Room innan, säger Greg Sestero.

Något som Tommy Wiseau däremot inte är ”okej med” är dokumentärfilmen Room full of spoons, av den kanadensiske filmaren och The Room-beundraren Rick Harper.

Greg Sestero Foto: SVT

Fritt fram för dokumentären

Harper började göra sin dokumentärfilm med Wiseaus välsignelse, men i början av 2017 sökte han ett domstolsföreläggande som skulle hindra filmen från att visas, då Wiseau menade att den inskränkte på hans upphovsrätt.

Harper säger sig ha spårat Tommy Wiseaus födelseplats och ursprung, något Wiseau själv inte velat gå ut med.

I slutet av förra året lyftes dock föreläggandet och filmen kan nu visas, men något premiärdatum är inte satt än. Greg Sestero har inte så mycket att säga om Rick Harpers film, men anser ändå att visa stenar ska få förbli ovända när det gäller Tommy Wiseau och The Room.

- Jag tycker man kan hålla en del av mysteriet vid liv, säger han.

The Room

Hade premiär 2003 och Tommy Wiseau betalade själv för hela kalaset.

Ungefär fem år senare var kultfenomenet ett faktum.

2012 kom boken The disaster artist, skriven av Greg Sestero som spelar Mark i filmen. Boken handlar om hans möte med Tommy Wiseau och de kaotiska inspelningarna av The Room.

2017 har filmen The disaster artist premiär. Filmen utsågs till bästa komedifilm på Golden globe-galan och är nominerad till en Oscar.

2018 beräknas dokumentären Room full of spoons ha premiär.

2018 har även en ny film som är löst baserad på Greg Sesteros och Tommy Wiseaus vänskap premiär. Vännerna spelar huvudrollen och det är Greg Sestero som skrivit manus till filmen med titeln: Best F(r)iends. Filmen handlar om en excentrisk begravningsentreprenör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2018

Mer i ämnet