Bela Lugosi som Dracula och Claes Bang som snart kommer ikläda sig rollen för brittiska BBC. Foto: AP/TT

The square-skådis spelar Dracula i ny brittisk serie

Uppdaterad
Publicerad

Den danske skådespelaren Claes Bang blev känd för en bredare svensk publik när han spelade huvudrollen i Ruben Östlunds film The square. Nu ska han axla rollen som vampyren greve Dracula i en ny miniserie från BBC.

Bram Stokers Dracula har gjorts i otaliga versioner genom åren och har förkroppsligats av bland andra Gary Oldman, Bela Lugosi och Christopher Lee.

Nu är det alltså dags för danske Claes Bang att ta sig an rollen.

– Jag är så spänd på att få ta mig an denna ikoniska och superintressanta rollfigur, säger han till BBC.

Serien kommer att skrivas och regisseras av Steven Moffat och Mark Gatiss, som gjort tv-serien Sherlock med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

Inspelningarna börjar nästa år och serien kommer att visas på BBC i Storbritannien och på Netflix i andra länder.

Fler vampyr- och Dracula-filmer

Nosferatu (1922)

En av de första vampyrfilmerna i sitt slag, gjort under den tyska expressionismen. Placeringen på huggtänderna ser inte riktigt ut som vi senare vant oss vid.

Dracula (1992)

Gary Oldman iklär sig rollen som Dracula denna 90-talsfilm som hämtat kuslig viktoriansk stämning från bildspråket som bröderna Lumière använde i sina spejsade små filmsnuttar från 1800-talets slut.

En vampyrs bekännelse (1994)

Brad Pitt, Kirsten Dunst och Tom Cruise gestaltar tristessen den innebär att leva för evigt i detta vampyr-kostymdrama som satte då elvaåriga Dunst på skådespelarkartan.

Twilight (2008)

Vampyren blir hunk när succéböckerna om Bella som blir kär i vampyren Edward filmatiseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.