• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kortfilmen ”Den störste” utforskar idén om det manliga geniet

Publicerad

Tidigare i veckan träffade vi skådespelaren och regissören Thommy Berggren för att prata om hans nya, omdiskuterade självbiografi. Några som också skrivit om honom är Eva Johansson och Louise Löwenberg. Deras kortfilm ”Den störste” har premiär i Lund idag. Filmen utforskar idén om det manliga geniet, och en av huvudrollerna föreställer just Berggren.

– Det roliga och intressanta med att gestalta Thommy Berggren var att undersöka en man som tar ganska mycket plats, verkar ha gott självförtroende och tar sig själv på väldigt stort allvar, åtminstone som man upplever honom utåt. Det tyckte jag var spännande att jobba med, säger Louise Löwenberg som spelar Berggren i kortfilmen ”Den störste” , regisserad av Fijona Jonuzi.

Inspirerades av inställd pjäs

Filmen, som har premiär under fredagen på biograf Kino i Lund, bygger på dramatikerna Eva Johansson och Louise Löwenbergs pjäs ”Den största av de största” från 2011.

Idén föddes 2010 när två av scenkonstens manliga kultfigurer: regissören Thommy Berggren och skådespelaren Mikael Persbrandt, skulle sätta upp en föreställning. Showen skulle handla om Persbrandts liv, men sköts upp och ställdes slutligen in helt, något som inspirerade Louise Löwenberg och Eva Johansson.

– De gick ut ganska stort, framför allt Thommy var med i pressen och sa att det här kommer bli fantastiskt. Det skulle vara stand up och ballerinor och allt möjligt. Men det var lite oklart vad det faktiskt skulle handla om, säger Eva Johansson:

– Sen blev det inte av och då tyckte vi att det var roligt att fantisera om vad det var som faktiskt hände, varför blev det inte av?

Ingen parodi

Louise Löwenberg och Eva Johansson har inte haft som intention att göra parodi eller skriva någon på näsan. De blev helt enkelt intresserade och ville utforska de två scenkonstnärerna och deras beteende, som de betraktar med ett kritiskt öga.

– Människor som beter sig så här kommer undan alltför lätt. Det är lite tradigt och trist, man blir lite trött, säger Eva Johansson.

Både Persbrandt och Berggren har fått en inbjudan att se filmen, Berggren har tidigare svarat att han ska skriva klart sin självbiografi först. Om han tänker se filmen nu när han släppt biografin återstår att se. Men Louise Löwenberg och Eva Johansson hoppas det.

– Det vore kul om de ville se filmen, det vill vi gärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.