Artisten och skådespelaren Thorsten Flinck har diskvalificerats från Melodifestivalen eftersom han står åtalad för brott. Foto: Jessica Gow/TT

Thorsten Flinck åtalas för brott – diskas från Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och skådespelaren Thorsten Flinck har diskats från Melodifestivalen. Detta då han står åtalad för brott efter ett trafikbråk i Varberg.- Vi beklagar detta djupt, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Thorsten Flinck skulle ha medverkat i den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2020, som sänds från Göteborg nästa lördag. Men nu har artisten alltså diskvalificerats, då han står åtalad för olaga hot och ringa skadegörelse.

– Vi beklagar detta djupt. Vi hade verkligen velat se Thorsten Flinck på Melodifestivalens scen på lördag, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen.

Bidraget ”Miraklernas tid”, skriven av Mello-veteranen Thomas G:son, kommer att framföras av en annan artist och SVT jobbar just nu febrilt med att få fram en ersättare till lördag.

Detta står Thorsten Flinck åtalad för

SVT Nyheter har tagit del av åtalet mot Thorsten Flinck och upprinnelsen till stämningsansökan är ett bråk i Varberg i början av maj förra året.

Enligt åtalet ska artisten ha hotat en annan bilist med ”stryk” samt gjort sig skyldig till ringa skadegörelse i samband att han slog sin hand i motorhuven på den andra bilistens bil, vilket resulterade i en buckla.

”Han kan inte medverka i vårt program”

Anette Hellenius, projektledare för Melodifestivalen, bekräftar uppgifterna.

– Han är just nu aktuell i en pågående rättsprocess, åtal har väckts men det finns inget domslut. Finns det en pågående rättsprocess kan han inte medverka i vårt program, säger hon till SVT.

Kände ni inte till detta när han antogs till tävlingen?

– Nej, vi kände inte till det då, det kom till vår kännedom för några dagar sedan.

Stämningsansökan kom redan den första december. Fallet har också omskrivits i media, även om artisten inte har namngetts. Varför har ni inte agerat tidigare?

– Vi har inte haft kännedom. Vi gör inte bakgrundskollar på våra artister, vi har inte behövt göra det tidigare. Vi har också haft en dialog med Thorsten och musikbolaget, säger Anette Hellenius och fortsätter:

– Men vi får diskutera om vi behöver göra bakgrundskollar.

”Måste byta ut artisten”

Vad händer nu?

– Nu arbetar vi för fullt med att hitta en ersättare. Låten är kvar i tävlingen, vi måste byta ut artisten.

Thorsten Flinck står bland annat anklagad gör olaga hot. Har han uppträtt hotfullt eller aggressivt under repetitionerna till Melodifestivalen?

– Nej, det har han inte. Vi känner till Thorstens förflutna och han har hela tiden ansträngt sig för visa på motsatsen, säger Anette Hellenius.

”Otroligt ledsna över detta”

Johanna Boström Stone, Thorsten Flincks presskontakt, skriver följande i ett sms till SVT:

”Thorsten och vi i hans team är otroligt ledsna över detta men har självklart full respekt för SVT:s beslut. Vi kommenterar inte vidare utan hänvisar till SVT.”

Tidigare har Flinck erkänt brottet han står anklagad för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.