Efter en dansk lagändring i somras kan de som dömts för till exempel vapenbrott eller våldsbrott portas från utvalda zoner i städerna nattetid. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidigare dömda stängs ute från nattlivet i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark kan de som dömts för vissa brott förbjudas att vistas i restaurangtäta zoner nattetid. I Köpenhamn har polisen nu preciserat fyra områden som dessa personer är portade ifrån.

Från och med den 14 september introduceras fyra så kallade nattlivszoner i Köpenhamns innerstad. Förbudet mot att vistas i zonerna kan bland annat utfärdas för dem som tidigare dömts för vapenbrott eller våldsbrott och kan gälla i upp till två år. Förbudet gäller mellan midnatt och klockan fem på morgonen.

– Det handlar om att hålla de som ställer till problem borta, så att vanliga människor kan gå ut på stan och ha kul, säger Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) till DR.

Den som trotsar förbudet riskerar 10 000 danska kronor i böter, vilket motsvarar nästan 14 000 svenska kronor. Vid upprepade överträdelser blir straffet 30 dagars fängelse.

Patrullerande poliser ska kontrollera

Zonerna omfattar Gothersgade, Vestergade, Vesterbrogade och Kødbyen och har valts ut eftersom där finns många restauranger, barer och uteställen som drar till sig mycket folk nattetid.

Lagändringen genomfördes den 1 juli och hela landet har möjlighet att införa nattlivszoner, men Köpenhamn blir först med att införa dem. Tills vidare kommer kontrollerna av att tillträdesförbudet efterlevs utföras av patrullerande poliser. Men på sikt hoppas polisen på samarbete med restaurang- och barägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.