Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) förklara varför hon vill att polisen ska kunna beslagta statussymboler som jackor och smycken från kriminella. Foto: DR.

Danskt krimförslag: Vill ge brottslingar utegångsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Danska regeringen presenterade idag en rad förslag för att krossa kriminaliteten i landet. Dömda brottslingar ska bland annat kunna stängas ute från nattlivet i upp till två år.

– Det är inte rimligt att unga män som blivit nerslagna på krogen en helg träffar sin förövare tre veckor senare, säger statsminister Mette Frederiksen (S), enligt DR.

Det var en rad förslag som lades fram av regeringen i folketinget under måndagen. Ett av förslagen skulle ge polisen möjlighet att förbjuda umgänge på särskilda platser under en begränsad tidsperiod.

Detta för att skapa trygghet i områden där många unga kriminella bor och umgås.

– Det kan vara på en parkeringsplats i ett bostadsområde eller vid en tågstation där dessa pojkar och unga män samlas och skapar otrygghet, säger Mette Frederiksen och tillägger att unga män med bakgrund i länder utanför västvärlden är överrepresenterade i kriminalstatistiken, rapporterar DR.

Straffet för att bryta mot regeln föreslås vara böter på 10 000 kronor eller 30 dagars fängelse. Den som har skulder hos Kronofogden ska kunna få värdesaker eller till exempel en dyr jacka konfiskerad.

Vill förbjuda festande

Regeringen vill också kunna utestänga kriminella personer från landets nattliv.

– Vi föreslår att personer som begår ett våldsbrott och döms också ska stängas ute från nattlivet i upp till två år, säger Mette Frederiksen.

– I Danmark så ska du vara trygg överallt – på diskotek, i bostadsområden och på tågstationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer