Rock- och punkikonen Lou Reed. Foto: Sandro Campardo/TT

Tidigare okända Lou Reed-låtar hittade på kassettband

Uppdaterad
Publicerad

Tolv tidigare okända låtar av rock- och punkikonen Lou Reed har hittats på ett kassettband i Andy Warhol-museets arkiv, det skriver tidningen Variety.

Upptäckten gjordes av den amerikanska musikprofessorn Judith Peraino, som hittade kassettbandet i Andy Warhol-museets arkiv i Pittsburgh.

Peraino berättar för Variety att hon inte förstod vad hon hittat förrän en kollega påpekade att det i princip rörde sig om ett tidigare okänt Lou Reed-album.

– Det var då det blev spännande på riktigt, säger Judith Peraino till Variety.

Att kassettbandet hittades på ett museum tillägnat den legendariske popkonstnären är ingen slump. Warhol var manager för Lou Reed och hans band Velvet Underground under en period i slutet av 1960-talet.

Låtarna på kassettbandet, som är från 1975, baseras också på utdrag ur Andy Warhols bok The Philosophy of Andy Warhol.

Huruvida låtarna kommer släppas eller förbli arkiverade i museet i Pittsburgh i oklart, då det ännu inte klargjorts vem som äger rättigheterna, uppger Variety.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.