Maria Groop Russel efterträder Eirik Stubøs roll som vd på Dramaten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidigare SVT-chefen Maria Groop Russel ny vd på Dramaten

Publicerad

Dramaten meddelade tidigare idag att dess vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø avgår. Hans efterträdare på vd-posten blir Maria Groop Russel, som tidigare jobbat på SVT.

Maria Groop Russel, född 1965, har studerat vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, hon har även en masterexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Maria Groop Russel gjorde sin journalistpraktik som reporter på ABC-nyheterna på SVT 1990.

Därefter har hon haft olika roller på SVT genom åren. Hon har jobbat som reporter på Rapport och 2005 blev hon genrechef för barn och ungdom på SVT. Maria Groop Russel har även varit beställare för barn, ung, fakta, dokumentär och kultur på SVT.

SVT, SR och produktionsbolag

Maria Groop Russel har varit chef för SVT interaktiv, en programverksamhet som ansvarar för SVT:s digitala tjänster, plattformar och funktioner för webben. Hon har även varit divisionschef för SVT:s Allmän-tv, med ansvar för nyhetsprogram men även andra som underhållning, drama, barnprogram, dokumentär och kulturprogram. Utöver sina chefspositioner har hon arbetat på Sveriges Radio och på produktionsbolag i Sverige och Danmark.

Började på Dramaten 2019

I december 2018 avtackades Maria Groop Russel för sina år på SVT, då hon i januari 2019 påbörjade sin nya roll som vice vd på Dramaten. Nu efterträder hon Dramaten-chefen Eirik Stubø och blir med omedelbar verkan ny vd för kulturinstitutionen. Maria Groop Russel ersätter inte positionen som konstnärlig ledare.

Kulturnyheterna har sökt Eirik Stubø.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer