Dramatens vd Eirik Stubø lämnar Dramaten, skriver nationalscenen i ett pressmeddelande på måndagen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dramatens vd Eirik Stubø avgår

Uppdaterad
Publicerad
Dramatens vd Eirik Stubø lämnar Dramaten, skriver nationalscenen i ett pressmeddelande. Samtidigt har styrelsen utsett nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan. Sedan dokumentären om Josefin Nilsson, Älska mig för den jag är, sändes i SVT har skarp kritik riktats mot Dramaten, bland annat med anledning av arbetsmiljön.

Dramatens vd Eirik Stubø avgår, det meddelar Dramaten i ett pressmeddelande.

”Dramaten har under Eiriks ledning haft stora konstnärliga och publika framgångar. Nya samarbeten har inletts både i Sverige och internationellt. Vi hoppas få se Eirik som regissör på teatern igen”, skriver Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström i pressmeddelandet och fortsätter:

”Men styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö. Och vi tror att detta bäst sker med en ny vd”, skriver hon.

Även den nu avgående teaterchefen uttalar sig i pressmeddelandet. Han beskriver den senaste tiden som påfrestande:

”De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen”, skriver Eirik Stubø.

Dramaten skriver vidare i pressmeddelandet att de omedelbart inleder en rekryteringsprocess för en ny teaterchef och konstnärlig ledare. Styrelsen har utsett nuvarande vice vd Maria Groop Russel till ny vd med omedelbar verkan.

”Har inte personalens förtroende”

Kulturnyheternas teaterkritiker Anna Hedelius är inte förvånad över att teaterchefen nu lämnar sin post, det var snarast väntat, poängterar hon.

– Det har ju varit rätt mycket problem som har aktualiserats med de senaste händelserna, så Eirik Stubø kan inte göra så mycket annat än avgå i det här läget. Han har inte personalens förtroende och han har inte hanterat sitt ledarskap på ett förtroendeingivande sätt i den här situationen, säger Anna Hedelius.

Hon betonar att det finns en svårighet i den dubbla rollen som konstnärlig ledare och vd.

– Samtidigt som han utsatts för kritik har han också presenterat en spännande repertoar på teatern. Han är en väldigt duktig konstnär med en internationell utblick och med uppsättningar som blir prisade. Så det är den här dubbelheten, svårigheten, att samtidigt arbetsleda en teater och också sätta en repertoar som både är publik och intressant och utmanande, säger hon.

Krismöte under förmiddagen

Beskedet om Stubøs avgång kom efter ett möte som hölls för Dramatens anställda under måndagsförmiddagen med anledning av SVT:s uppmärksammade dokumentär om den folkkära artisten Josefin Nilsson. Efter att dokumentären sändes riktades skarp kritik mot nationalscenen eftersom en person med kopplingar till Dramaten, som omnämns i dokumentären, dömdes för misshandel och hot mot Nilsson på 90-talet.

Kort därefter meddelade Eirik Stubø att två föreställningar, där personen som haft ett förhållande med Josefin Nilsson varit delaktig, ställs in.

– Det är ingen kommentar på det som framkommer i dokumentären. Det är av omsorg om personalen. Stämningsläget efter ljusmanifestationen har varit krävande, sade Stubø till Kulturnyheterna då.

Kulturnyheterna söker Eirik Stubø.

Eirik Stubø

Visa
  • Föddes 1965 i Narvik, Norge

  • Gift med skådespelaren Kirsti Stubø.

  • Utbildad regissör vid Statens Teaterhøgskole i Oslo.

  • Chef vid Rogaland Teater i Stavanger 1997-2000, där han bland annat regisserade Lars Noréns Rumäner.

  • Chef vid Nationaltheatret i Oslo 2000 – 2008.

  • 2009 vann han det norska teaterpriset Heddaprisen, för bästa regi för Henrik Ibsens Rosmersholm. För samma uppsättning vann han även norska Kritikerprisen.

  • 2007 mottog Eirik Stubø det prestigefyllda Off-Broadway-priset, OBIE Award, för bästa regi av Vildanden som producerades på Nationaltheatret men spelades även i New York.

  • 2013 blev Eirik Stubø teaterchef på Kulturhuset Stadsteatern.

  • 2014 utsågs han till chef för Dramaten. Han tillträdde 2015.

  • Under sin tid som chef vid Dramaten har han regisserat ett flertal uppsättningar som Oidipus/Antigone (2017), Den goda viljan (2016) och En natt i den svenska sommaren (2018)

Källor: Svenska Dagbladet och Expressen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet