Mattias Bäckström Johansson (SD) och Parisa Liljestrand (M). Foto: Anders WiklundLars Schröder/TT

Regeringen och SD överens om översyn av kulturinstitutioner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att göra en översyn av kulturinstitutioners uppdrag kring jämställdhet och hållbarhet.

”Samtliga samarbetspartier är överens om att göra en översyn av uppdragen för att se hur vi på ett mer effektivt sätt kan jobba med styrning av myndigheter i exempelvis jämställdhet och klimatfrågan.”, skriver kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett mejl till Kulturnyheterna.

Alla partier bakom Tidöavtalet, inklusive Sverigedemokraterna, har också getts möjlighet att ge sina synpunkter på regleringsbreven, som alltså är regeringens instrument för att styra myndigheternas verksamhet. Det rapporterar Expressen.

”SD har fått möjlighet att komma med synpunkter på ett mindre antal regleringsbrev, där helt nya uppdrag ges till kulturinstitutioner. Detta för att alla samarbetsparterna ska kunna se att överenskommelsen om ’armlängds avstånd’ upprätthålls. Här har det för övrigt visat sig att vi har en samsyn – SD har över huvud taget inte kommit med några synpunkter.”, skriver Parisa Liljestrand (M) till SVT.

Socialdemokratisk kritik

Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tycker att Sverigedemokraterna på lokal nivå brustit i att hålla armlängds avstånd till kulturen när de stoppat sagostunder med dragqueens och luciatåg med icke-binär Lucia och menar att det är oroväckande att Sverigedemokraterna får inflytande över kulturpolitiken:

”I budgetdebatten uttryckte SD att den stora kulturpolitiska förändringen kommer med nästa budget och idag visar det sig att SD har allt att säga till om i myndighetsstyrningen och innehållet av den kommande kultur- och mediepolitiken. I vår påbörjas arbetet med sändningstillståndet för public service, vilket inflytande ska SD ha då?”, skriver hon till Kulturnyheterna.

Sverigedemokraterna vill inte ställa upp på en intervju men hänvisar till Expressen där partisekreterare Mattias Bäckström Johansson bland annat säger att de vänder sig emot vad de ser som en ”tydlig politisk slagsida åt vänster i den breda styrningen av kulturpolitiken”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.