”Tillbaka till ritbordet P3 Guld – eller döp om galan till P3 Pop”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den breda popen stod som vinnare och genremusiken som förlorare på årets P3 Guld-gala. P3 får gå tillbaka till ritbordet och tänka om när det gäller priskategorierna, tycker Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva.

Tali da Silva

Kulturjournalist

P3 Guld har haft några tuffa år. Pandemin har fått galor att ställas in och prisen till gangsterrapparen Yasin gjorde att hela kanalen hamnade i blåsväder för att inte säga en skitstorm av gigantiska proportioner.

Fredagens gala skulle vara den stora comebacken, kvällen då vi skulle vända blad. Men knappt hade P3 hunnit ladda om konfettikanonen förrän stormen blåste upp igen och denna gång från motsatt väderstreck.

Årets initiativ att slopa genrekategorierna (årets hiphop/rnb, rock/metal, dans och pop) och istället möjliggöra för alla genrer att nomineras till alla priser togs nämligen inte väl emot av hiphoparna. Yasin kastade sina P3 Guldpriser i papperskorgen. Jireel blev så förbannad att han ställde in sitt framträdande på galan.

Då framstod de som barnsliga och lättkränkta. Men efter kvällens prisutdelning är jag villig att delvis ge dem rätt.

För avlidne Einár, som tilldelades priset Årets låt tillsammans med popartisten Victor Leksell, var den ende hiphopare som prisades. Detta trots att P3 Guld-juryn faktiskt nominerat rappare som 23, Ant Wan, Cleo, Yung Lean och L1na. Efter kvällens gala är det alltså uppenbart att inte bara rapparna utan även hiphopfansen har vänt P3 Guld ryggen och struntat i att rösta.

Men som väntat är det inte bara hiphoparna som är kvällens stora förlorare, utan genremusiken över lag. Efter att genrekategorierna togs bort så tävlar alla musikstilar om samma pris. Ingen större chock då att Miriam Bryant vinner över Axel Boman och Viagra boys. Smalare akter än så har P3 inte ens nominerat i andra kategorier än gröngölingspriset Framtidens artist. Troligen eftersom de precis som vi fattar att de inte skulle ha en suck.

Det är för tråkigt med ett musikpris som det inte ens går att bli nominerad till om man inte heter typ Zara Larsson. Och hur relevant blir ett pris om hiphopen, den musikgenre som svenskarna strömmar allra mest på Spotify, inte vill veta av det? Nej, tillbaka till ritbordet för P3 Guld. Eller döp om galan till P3 Pop.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.