Jason ”Timbuktu” Diakité om sin del av veckans program. Foto: Stina Stjernkvist, SVT/Jessica Gow, TT

Leif och Billy tar över Melodifestivalen – fullständigt kaos i tv-rutan

Uppdaterad
Publicerad

Det talades om att mångfalden i Musiksverige skulle visas upp i veckans program. Och det gör den – tillsammans med norrländsk buskis och allmänt kaos i alla fall på fredagskvällens genrep.

– Jag tror faktiskt att botten är nådd här just nu, säger Björkman skämtsamt i slutet av programmet.

Det har varit många värvningsförsök genom åren. Jason ”Timbuktu” Diakité svarade alltid nej – han skulle aldrig vara med i Melodifestivalen.

Men så i höstas när Christer Björkman ringde så blir det till sist ett ja – som programledare.

– Det var nu eller aldrig att få in Jason i programmet. Jag vill verkligen visa upp hans artisteri för vår publik, det var hela syftet. Att få honom att tävla har jag gett upp, säger Christer Björkman.

”Christer hade corona”

Och visst får Jason Diakité visa upp sitt artisteri – men kanske inte så som vi hade förväntat oss. Programmet börjar med att han sjunger Mikael Wiehes ”Flickan och kråkan” iklädd någon form av 1700-talsmundering. Är det ironiskt eller seriöst? Ingen vet. Och sedan tar norrländska humorduon Leif och Billy över. De härjar i kulisserna i förinspelade klipp. Och dyker även upp i direktsändningen. Vid ett tillfälle är en av dem fastklistrad vid Christer Björkman.

-  Vi har sagt att det här programmet ska sticka ut, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen.

Det kan man säga att de ser ut att lyckas med. Men Brattström konstaterar också att det finns en del att jobba med efter genrepet. Programmet kan alltså komma att ändras en del innan det sänds direkt på lördagskvällen.

”Ökar på mångfalden”

Men bakom allt spex så finns det också en del seriösa undertoner. Artistpresentationerna har en betydligt mer seriös ton den här veckan. Och Jason Diakité konstaterar att fokus kommer vara på att visa upp musik som kanske inte fått plats i programmet tidigare.

– Bland det första Christer sa var att vi vill ha dig för dig. Du behöver inte göra till dig, ändra något eller ta bort. Var den du är fast hos oss, säger Jason Diakité.

Han fortsätter:

– Och nu, bara genom min, Mapei, Sabina Ddumba och även Tusses medverkan så ökar vi på lite representationen och mångfalden i bild och i högtalarna.

Inte typisk mello-låt

Sabina Ddumba var från början även hon tänkt som programledare – men på grund av ett reklamkontrakt kommer hon i stället att medverka som mellanakt. Utöver hennes låt gör Jason Diakité en helt ny låt tillsammans med soul och R'n'B-stjärnan Mapei under mellanakten.

– Det ska bli jäkligt soft. I alla fall en av dem skulle jag säga att inte alls är en typisk Melodifestivalen-låt. Så det ska bli spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.