I klippet tipsar Lisa Lindberg, förläggare på Norstedts, om tre böcker för att lära känna Annie Ernaux författarskap.

Tips: Tre böcker att läsa av Annie Ernaux

Uppdaterad
Publicerad

Vill du ge dig på årets Nobelpristagare i litteratur? Annie Ernaux svenska förläggare Lisa Lindberg tipsar om tre böcker att börja med.

Åren (2008)

– Börja med den stora kollektiva självbiografin som Annie Ernaux skrev i början av 2000-talet. Det är en bild av Efterkrigseuropa, från 1940 till millennieskiftet, som visar på utvecklingen i ett Europa i stor förändring. Men den handlar också om hennes eget perspektiv som kvinna, klassresenär och författare.

Min far och kvinnan (1992, 1987)

– Två böcker som är utgivna i en volym i Sverige. Det är två tidiga verk i Annie Ernaux författarskap som handlar om hennes far och mor. Det är små nycklar in till resten av hennes författarskap.

Omständigheter (2000)

– Tyvärr väldigt aktuell. Den handlar om en illegal abort som Annie Ernaux gjorde 1963. Boken skrevs för ett tiotal år sedan när vi inte trodde att aborträtten var i fara i västvärlden. En aktuell, stark och smärtsam bok. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.