Foto: Svt Bild

Tjajkovskij får inte vara gay

Uppdaterad
Publicerad

I den kommande filmen avsexualiseras kompositören. Något som tros ha en direkt koppling till Rysslands nya anti-gay-lag.

Att den ryska tonsättaren var homosexuell är något som anses vara vida känt – men inte enligt Yuri Arabov, manusförfattaren till filmen om Pjotr Tjajkovskijs liv som beräknas komma ut 2015. Yuri Arabov berättar att hans text har bearbetats till att porträttera tonsättaren som ”en person utan familj som har fått ett rykte om sig att ha älskat män”, och som har lidit av dessa ”rykten”. Detta framgår av en artikel på The Guardians hemsida.

Homosexualiteten suddades bort

En rysk filmkolumnist berättar att hon för ett år sedan läst igenom manuset till filmen och att det där framkom att Pjotr Tjajkovskij var homosexuell. Manuset har efter det bearbetats vid fem tillfällen och scenerna där huvudpersonen framstod som homosexuell har försvunnit. Filmens producent Sabina Yeremeyeva nekar till anklagelsen att bearbetningen av manuset skulle ha en koppling till tonsättarens sexualitet. Men hon säger samtidigt att filmen inte får strida mot den nya lagen som förbjuder ”propaganda” för homosexualitet som riktar sig till unga människor.

HBT-rättigheter under attack

Finansieras av den ryska staten

Den ryska staten har historiskt sett spelat en stor roll i finasieringen av ryska filmer. Filmen om Tjajkovskij finansieras till en tredjedel av staten. Den ryska kulturministern Vladimir Medinsky har tidigare i år uttalat sig om att sexuella preferenser inte bör diskuteras i några sammanhang.

En tillbakagång

Redan 1970 gjordes det första försöket att porträttera Pjotr Tjakovskij på film. Även i den frångick man kompositörens välkända läggning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HBT-rättigheter under attack

Mer i ämnet