Jessie Buckley i rollen som brandmanshustrun Ljudmila i tv-serien Chernobyl. Foto: HBO Nordic

Tjernobyl-dokumentären Ljudmilas röst ges ut på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för Tjernobyl-katastrofen har ökat kraftigt i spåren av Johan Rencks hyllade tv-serie Chernobyl. Nu ges den svenska dokumentären Ljudmilas röst, som skildrar en kvinna som förlorade sin man och dotter i olyckan, ut på nytt – och släpps på både SVT Play och filmtjänsten Draken Film.

Tv-serien Chernobyl, i regi av svenske Johan Renck, har fått lysande kritik och väckt ett stort intresse runt kärnkraftskatastrofen i ukrainska Tjernobyl 1986. Tv-serien skildrar olyckan, den sovjetiska regimens försök att tysta ner den och hur den omfattande strålningen drabbade befolkningen.

En av huvudpersonerna i HBO-serier är änkan Ljudmila, vars man var en av brandmännen som försökte släcka den brinnande reaktorn och som avled kort därefter i sviterna av akut strålsjuka. Ljudmila, som var gravid, förlorade också sin ofödda dotter till följd av strålningen, och används i serien som symbol för hur katastrofen slog mot befolkningen i staden Prypjat.

Publiceras på nytt

Ljudmila är en verklig person, och nu ger dokumentärfilmaren Gunnar Bergdahl på nytt ut sin Guldbagge-belönade dokumentär Ljudmilas röst från 2001 – som skildrar hennes liv och vad som hände med änkorna till männen som dog vid Tjernobyl.

– Jag tycker att hennes historia är så speciell, den handlar lika mycket om kärlek som av konsekvenserna av kärnkraft, säger Gunnar Bergdahl till Kulturnyheterna.

Ljudmilas röst visas från och med onsdagen på SVT Play och på filmtjänsten Draken Film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer