Tjurfäktning i Spanien 2013. Arkivbild. Foto: AP/TT

Tjurfäktning skapar konflikt – trots att arenorna är stängda

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska tjurfäktningssektorn är, liksom det mesta i Spanien, nedstängd. Nu har en branschorganisation sammanställt 37 åtgärder de vill se från det spanska kulturdepartementet för sin fortlevnad.

Den spanska tjurfäktningssäsongen, som vanligtvis inleds på våren ställdes in i början av mars liksom alla stora evenemang i Spanien. Såväl uppfödare av tjurar som matadorer har drabbats hårt ekonomiskt och i dagarna skickade en intresseorganisation som samlar ett stort antal tjurfäktningsföreningar ett brev till kulturdepartementet där de kräver åtgärder för att kunna leva vidare.

Vill se gamla matcher

Bland annat vill man att den statliga tv-kanalen TVE ska sända gamla tjurfäktningsmatcher och reportage under tiden verksamheten ligger nere. Organisationen Fundación toro de lidia vill även ha skattelättnader, momslättnader och att man ska tillåta ökat kampanjande och medel om två miljoner euro för att säkra återväxten bland tjurfäktare. Organisationen vill även se att tjurfäktningen ”betraktas som alla andra kulturella näringar och behandlas lika”.

Coronaviruset och kulturen

Enligt nyhetsbyrån AFP har ett möte mellan branschen och kulturdepartementet redan ägt rum.

500 djurrättsorganisationer kritiska

Frågan om tjurfäktningens vara eller icke vara i Spanien är kontroversiell och knappt hade de 37 kraven från tjurfäktarna landat hos kulturdepartementet förrän 500 djurrättsorganisationer lämnat in ett motbrev.

I det skriver de undertecknande organisationerna att tjurfäktningssektorn skapar få jobb och en stor del av unga spanjorer motsätter sig dess existens. ”När coronakrisen riskerar tiotusentals liv i vårt land, och vi riskerar en finanskris är våra etiska val av största vikt” skriver de i brevet adresserat till premiärminister Pedro Sanchez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet