”Tokig i Säter”-slogan får stor kritik

Uppdaterad
Publicerad

Patent- och registreringsverket kommer upphäva varumärkesregistreringen för Säters kommunslogan ”Jag är tokig i Säter”. De anser att den är anstötlig. Men kommunen, som fått stor kritik för formuleringen genom åren, väljer att ha den kvar.

Säters kommun har använt sig av ”Jag är tokig i Säter” som slogan i sex år. En dubbeltydig formulering som både anspelar på att det är lätt att förälska sig i kommunen i Dalarna, och på den psykiatriska klinik som funnits på orten i över hundra år.

Mentalsjukhuset i Säter öppnade 1912, och har varit landets största mentalsjukhus, med plats för nästan 1000 patienter.

Här vårdades oroliga patiener med långbad, åtta till 14 timmar i streck, dag ut och dag in i månader. Man lobotomerade också patienter för att förändra deras personlighet.

Nekades patentskydd

Idag finns både en allmänpsykiatrisk och en rättspsykiatrisk klinik på orten. Många menar att kommunens slogan både river upp gamla sår, och stigmatiserar synen på psykisk sjukdom.

Och när Säters kommun ville varumärkesskydda sin slogan hos Patent- och registreringsverket i år, fick de nej.

– Det är sannolikt att den här sloganen uppfattas som nedsättande för den grupp människor som drabbas av psykisk ohälsa, säger Magnus Ahlgren, juristchef på Patent- och registreringsverket.

Många vill att den ska bort

Men kommunen kommer ändå fortsätta att använda sin slogan.

– Det här påverkar egentligen inte vårt sätt, utan vi använder den precis som förut, säger Abbe Ronsten (S), kommunstyrelsens ordförande i Säter.

Tidigare har Riksförbundet för social och mental hälsa i Säter, Säters socialnämnd och Svenska kyrkan i Säterbygdens församling vädjat till kommunen att ta bort sloganen. De anser att den är kränkande både för de som lider av psykisk ohälsa och deras anhöriga.

– Dessutom så ligger rättspsykiatriska kliniken där, och det kan ju hända att det finns drabbade brottsoffer till de gärningsmän som sitter på Säter som tycker det är mindre roligt att man gör en ”göteborsk” ordvits av det som åsamkat dem mycket lidande, säger Jenny Jägerfeld som är psykolog och författare.

Ser hellre positivt på historien

Men Abbe Ronsten tycker att sloganen är okej även om den sårar människor.

– Ja, jag tycker det, säger han.

Och Ronsten vill hellre se Säters 1900-talshistoria som något positivt.

– Hellre synliggöra den stolta historia vi ändå har av att ha hjälpt människor med psykiska problem under alla år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.