Keramikern Lisa Larson och journalisten Tom Alandh tilldelas varsin medalj för sina verk. Foto: TT

Tom Alandh och Lisa Larson får medalj av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Se kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) motivera varför Larson och Alandh belönas i klippet ovan.

Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh belönas med en medalj av åttonde storleken för sitt ”mångfacetterade berättande om människor och människoöden i vår moderna svenska historia och samtid”, skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

Alandh är mångårig medarbetare på SVT och har gjort flera uppmärksammade dokumentärer, bland dem serien om Martina som har Downs syndrom och ”Partiledaren som klev ut ur kylan”, om Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt. Ett flertal av Alandhs dokumentärer finns tillgängliga på SVT Play.

– Alandh har förmågan att göra den lilla människan till en stor människa, säger Jeanette Gustafsdotter (S) till Kulturnyheterna.

Keramikern Lisa Larson tilldelas en medalj av tolfte storleken för ”ett konstnärskap som både förnyat och berikat det svenska konsthantverket”. Lisa Larson är välkänd för sina karakteristiska figuriner av djur och människor i rundade former.

– Hon har gjort ett unikt arbete för att lyfta fram konsthantverkets betydelse i Sverige, säger Jeanette Gustafsdotter.

Medaljerna delas ut i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.