På musikskolan fick föräldralösa flickor lära sig spela gitarr. Foto: miraculous love kids

Musikskola för föräldralösa flickor förstörd – elever gömmer sig

Uppdaterad
Publicerad

En musikskola för utsatta flickor har förstörts i Kabul. Eleverna har tidigare spelat med bland annat Rage against the machine och enligt bandets gitarrist gömmer sig flickorna nu för talibanerna.

Tom Morello, som är gitarrist i Rage against the machine, vädjar om hjälp i ett öppet brev i Billboard. Brevet är skrivet som stöd för gitarristens vän Lanny Cordola, som sedan 2015 har drivit en musikskola i Kabul för flickor som saknar föräldrar eller på annat sätt är utsatta.

Tanken är att använda ”musik som ett verktyg för rehabilitering och sätt att bearbeta deras problem, berättelser och förhoppningar”, skriver Tom Morello.

Barnen har bland annat spelat med kända musiker som Rage against the machine och Nick Cave. Nu har skolan förstörts och flickorna gömmer sig för talibanerna. Tom Morellos öppna brev riktar sig till musikindustrin, och han hoppas på hjälp att evakuera eleverna.

”De är extremt utsatta, eftersom de är kända för att ha framfört västerländsk musik och haft en manlig amerikansk lärare. Vad ni än kan göra för att rädda deras liv skulle vara väldigt uppskattat” skriver Tom Morello.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.