”Tordyveln flyger i skymningen” filmas

Uppdaterad
Publicerad

”Tordyveln flyger i skymningen”den älskade ungdomsromanen av Maria Gripe blir film. Det skriver DN.

Produktionsbolaget, Nice Entertainment, har köpt rättigheterna till att göra film av romanen.

Boken kom 1978 och bygger på Sveriges Radios omåttligt populära radioföljetong av Maria Gripe och Kay Pollak från 1976. Sif Ruud och Hasse Alfredson fanns med på rollistan, tillsammans med Johan Stenberg, Staffan Hallerstam och Åsa Bjerkerot.

Maria Gripe (1923-2007) är en av Sveriges mest produktiva och populära författare av barn- och ungdomslitteratur. Hon skrev 38 böcker som läses i hela världen.

Flera av hennes böcker har hamnat på vita duken. ”Glasblåsarns barn”, ”Agnes Cecilia – en sällsam historia” har filmatiserats i regi av nu aktuella Anders Grönros (Jag saknar dig). Gripe skrev också originalmanus till SVT:s julkalender ”Trolltider” (1979).

Till DN säger Henrik Jansson-Schweizer utvecklingschef och producent på Nice Entertainment:

– Jag minns radioföljetongen när den kom, och att vi senare hade boken som högläsning i skolan, och jag har inte kunnat släppa den sedan dess.

I höst startar manusarbete och jakt på reigssör. Inspelning är planerad till 2013, skriver DN.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.