Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör litteraturvetaren Anna Hultman i klippet om milstolpar i den svenska erotiska litteraturen – som den första boken som öppet använde explicita ord. Foto: Rebecka Haglund

Här är erotiska böckerna som bröt ny mark

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturvetaren Anna Hultman har undersökt 200 år av svensk erotisk litteratur och hittat hemliga manuskript, heta kulturdebatter och den första öppet sålda boken som använde explicita ord.

Anna Hultman, doktor i litteraturvetenskap, har forskat om svensk erotisk litteratur från 1800-talet till idag, och hur gränsen mellan vad som anses vara pornografi och erotik ständigt förflyttats. En av böckerna som hon djupanalyserat är Murnis av Carl Jonas Love Almqvist.

– Det är ett ungdomsverk av Almqvist, som är en slags erotisk-religiös fantasi där sex och frälsning är ett och samma, säger hon.

Se hela listan över svenska erotiska milstolpar i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.