Tre Göteborgsskildringar i litteraturen

Uppdaterad
Publicerad

Spårvagnsresor, bästkustpatriotism och drömska bilder av Slottskogen. Det innehåller de tre böcker som författaren och journalisten Kristian Wedel väljer att lyfta fram som minnesvärda Göteborgsskildringar.

Kristian Wedel är redaktör på Göteborgs-Posten och har själv skrivit flera böcker om Göteborg. Här listar han tre minnesvärda skildringar av staden:

1. Samlade verk (2020), av Lydia Sandgren

Kristian Wedel menar att det inte går att komma runt Lydia Sandgrens Augustprisbelönade debutbok Samlade verk om man ska prata Göteborgsskildringar.

– Det är omöjligt. Om Göteborg brann ner eller försvann skulle man kunna bygga upp åtminstone stora delar av stan med hjälp av hennes bok. Så känns det i alla fall, säger han.

Boken kretsar kring förläggaren Martin Berg som sjunker ner i en omtumlande livskris.

– Hon skriver fram några spårvagnsresor som jag som spårvagnsresenär tycker är oemotståndliga.

2. I röda rummet – novell ur Samlade skrifter (1915), av August Strindberg

Det är alltså inte romanen Röda rummet, utan en novell med nästan samma namn: I röda rummet. I den kommer huvudpersonen Johan till Göteborg år 1872 för att söka jobb som skådespelare – något som även Strindberg själv gjorde. När Johan kommer fram känner han att Göteborg är en mycket bättre stad än Stockholm.

Novellen har ett välkänt citat som lyder: ”Här skulle Stockholm ha legat, här vid en vik av Västerhavet, under det att nu huvudstaden låg i en krok borta vid insjön Östersjön”.

– Det är nog det mest citerade av Strindberg som finns i Göteborg. Man kan se det på restauranger, på tröjor och i olika sammanhang. Det är inte så underligt att göteborgarna har älskat det här citatet, säger Kristian Wedel.

3. Drömmen om ett liv (1978), av Sun Axelsson

Enligt Kristian Wedel är trilogin Ett eget liv av Sun Axelsson en oförtjänt bortglömd bokserie, med titlarna: Drömmen om ett liv, Honungsvargar och Nattens årstid. Böckerna är självbiografiska och I Drömmen om ett liv skriver Sun Axelsson fram en drömsk bild av Göteborg.

– Hon skriver mycket om Slottskogen. Det är en av de vackraste Göteborgsskildringarna som jag har läst, säger Kristian Wedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.