Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du spelkritikern Susanne Möller tipsa om tre förbisedda tv-spelspärlor. Foto: Wishfully studios/Merlino Games/Dimfrost studio

Tre tv-spelspärlor för regniga sommardagar

Uppdaterad
Publicerad

Handmålade bakgrunder i vackert svenskt indiespel, minimalistiskt minispel om sorg och trollskogsäventyr från en studio som grävt ner sig i den nordiska myllan. Spelkritikern Susanne Möller ger tre tips på förbisedda pärlor från spelvärlden 2023.

Planet of Lana

Spelet är skapat av den svenska indiestudion Wishfully. I spelet är man en ung flicka på en planet där människor, djur och natur tidigare levde i harmoni med varann. Men planeten har invaderats av maskinliknande aliens. Och uppgiften? Att rädda planeten.

– Det är otroligt fint och det är handritade miljöer man rör sig igenom på det här pusseläventyret, säger Susanne Möller.

It comes in waves

Det här är ett kort, minimalistiskt, experimentellt äventyr som tar upp teman som skuld, sorg och skam.

– Det är väldigt minimalistisk både i omfång och i vad man gör i spelet. Det är otroligt spännande och väldigt arty-farty, säger Susanne Möller som ställer sig frågan om det är ett spel i den traditionella bemärkelsen.

Bramble – the mountain king

Spelet har skapats av den svenska studion Dimfrost och det är ett äventyrsspel som är inspirerat av den mörka sidan av den nordiska mytologin. Susanne Möller ser tydlig inspiration av John Bauer.

– Man kan se det nästan rakt av på huvudkaraktären Olle. Han är som plockad ur en Bauer-tavla, säger hon om spelet som är både vackert och läskigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.