Folkets Hus och Parkers VD Calle Nathanson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Landets folkparker drabbas hårt i coronakrisen

Publicerad

Sedan coronapandemin bröt ut har Folkets hus och parker ekat tomma i landet.

Nu hoppas vd:n för folkrörelsen, Calle Nathansson, att restriktionerna snart kan lätta.

– Det finns ingen logik att man kan gå i en galleria men inte på en konsert, säger han.

I mitten av juni tilldelades folketshus- och parkrörelsen drygt sex miljoner kronor av Kulturrådet i krisstöd.

Men situationen är fortfarande tuff för folkrörelsen som har drygt 500 medlemsföreningar i landet.

– Det är ingen som har gått i konkurs av våra medlemmar, men det är många som har en väldigt tuff situationan. Man har tappat stora delar av sina intäkter, säger Calle Nathanson, vd för Folkets Hus och Parker till SVT Nyheter.

Osäker framtid för många

Föreningarna har fått spara genom att permittera anställda och dra ner på driftkostnader. Och även om biograferna har eller ska öppna igen är det en osäker framtid för många, berättar Nathansson.

– Vi har gjort en enkätstudie, den är inte släppt ännu, men det jag kan säga är att en andel av medlemmarna säger att de inte klarar så många månader till och ytterligare en andel som tror att de klarar sig året ut i alla fall. 

– Vi kan helt enkelt inte fortsätta så här under hösten. 

Är ni oroliga att alla inte ska klarar det? 

– Absolut, om det här med max 50 personer vid sammankomster ska fortsätta slår det hårt mot vår rörelse och är direkt dåligt.

– Det finns ingen logik att man kan gå i en galleria men inte gå på en konsert där man skulle kunna reglera hur man rör sig och spärra av olika områden. Det som verkligen måste till är att man häver det här förbudet och det enda vi vet är att det ska gälla sommaren ut.

”Jättestor längtan efter att träffas”

Samtidigt har coronapandemin gjort att man fått lära sig att jobba på nya sätt.

– Man måste inte samla alla i samma lokal utan man kan sprida ut folk på flera orter i olika lokaler, det gjorde vi när LO hade kongress i våras och det funkade väldigt bra.

Nathansson tror att många längtar efter att få återvända till konserter, teatrar och andra evenemang.

– Det finns en jättestor längtan efter att träffas och göra saker igen och det märker man från alla håll. Den mänskliga kontakten är viktig och behövs, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.