Petter, Miss Li och Magnus Uggla skulle ha kommit till Huskvarna Folkets Park den 7 augusti. Men konserten är nu flyttad ett år framåt och är bara en i raden av inställda evenemang i parken i år. Foto: Anders Wiklund / TT

”Tappar 10-12 miljoner om det här fortsätter”

Publicerad

Huskvarna Folkets Park brukar vanligtvis bjuda på folkfester om somrarna.

Men i år ekar parken tom när coronapandemin ställt in allt.

– Vi tappar 10-12 miljoner i år om det här fortsätter, säger föreståndaren Conny Månsson.

Huskvarna Folkets Park har haft ett tufft 2020. Tanken var att folkparken som funnits sedan 1925, skulle fyllas med artister som Lars Winnerbäck, Magnus Uggla och The Ark i sommar.

Men i stället slog coronapandemin till med full kraft och allt ställdes in eller har flyttats till nästa år. 

– Vi har nästan inga evenemang som är under 50 personer. Vi har haft lite årsmöten men det mesta är framflyttat eller helt inställt, säger Conny Månsson, föreståndare för Huskvarna Folkets Park.

”Tappar 10-12 miljoner”

Folkets park brukar dessutom under sommaren ha bilträffar som totalt lockar närmare 50 000 personer så det ekonomiska läget är nu tufft.

– Vi klarar oss men det är inte mycket mer heller, det beror också på hur länge det här håller på. Vi tappar 10-12 miljoner i år om det här fortsätter och då omsatte vi 16 miljoner förra året.

En del av konserterna har gått att flytta till nästa år men det räddar inte allt.

– Vi har sålt en hel del biljetter till konserter som vi flyttat och de pengarna ligger ju kvar vilket innebär att likviditeten är god, men samtidigt får vi ju ingenting nästa år. De pengarna har vi redan fått.

Anställda korttidspermitterade

Det finns dock ljusglimtar berättar Månsson.

– Vi har fortfarande vår skolverksamhet där vi har fasta hyror och de pengarna gör att vi klarar grunden för parken. 

Huskvarna Folkets park har tre heltidsanställda där alla har blivit korttidspermitterade och jobbar två dagar var i veckan.  

– Vi har fått kulturbidrag från kommunen och det plockar de inte tillbaka. Sedan har vi fått lite från Kulturrådet och vi söker omställningsstöd.

Conny Månsson hoppas att restriktionerna förändras senast till årsskiftet.

– Vi hoppas att det kommer igång i januari, för då har vi bokat nytt igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.