Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka diskussioner pågår om Disneys nya Snövitfilm? Hör om de olika turerna på 60 sekunder i videon. Foto: Disney/AP

Turerna kring nya Snövitfilmen

Publicerad

Bröderna Grimms version av folksagan “Snövit” känner många igen från Disneys tecknade film från 1937. Nu kommer en ny otecknad version som, trots att premiären är långt borta, redan skapat debatt.  

2021 stod det klart att amerikanska skådespelaren Rachel Zegler ska spela Snövit i den kommande filmen. Ett besked som mottogs med både ris och ros.

Enligt NBC fick Zegler, med delvist colombianskt ursprung, negativa kommentarer om att hon inte passade för rollen.  

– Man ser inte så många Snövit med latinamerikanskt ursprung, även om Snövit är väldigt populär i spansktalande länder”, sade Zegler i Varietys “Actors on actors”.  

Modern tolkning kritiseras 

I intervjuer med både Variety och ExtraTV har Zegler pratat om att den nya filmen är en mer modern tolkning av Snövit. Att hon snarare kommer att drömma “om att vara en ledare” än om sann kärlek och att prinsen inte kommer vara ”en stalker”.

I sociala medier uttrycker sig vissa användare positivt om att Disney blir mer progressiva. Andra kritiserar företaget för att ändra originalberättelsen.  

David Hand, son till en av regissörerna från 1937 års Snövit, sade till The Telegraph att han tycker Disney blivit för “woke”. Därmed har det konservativa mediebolaget Daily Wire valt att göra en egen Snövitfilm som de menar ska hålla sig mer till bröderna Grimms version.  

De sju dvärgarna

2022 riktade Game of Thrones-skådespelaren Peter Dinklage kritik mot att Disney skulle skildra “de sju dvärgarna” igen.  

– Jag blev lite förvånad över att Disney var så stolta över att en latinamerikan ska spela Snövit, men man berättar ju fortfarande historien om Snövit och de sju dvärgarna, sade han i podcasten WTF med Marc Maron.  

Disney svarade med att skriva: “För att undvika stereotyper från originalfilmen tar vi oss an de sju rollfigurerna på ett nytt sätt”.  

Framflyttad premiär

Ursprungligen skulle Disneys nya Snövitfilm ha premiär 2024. Men enligt The Hollywood reporter flyttades premiären fram till 2025 under den amerikanska skådespelarstrejken.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Disney

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.