Turkiet ställer författare inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Muharrem Erbey har suttit fänglad 24 månader utan rättegång i Turkiet. Tidigare idag inleddes rättegången mot honom i Diyarbakir.

– Jag har ingenting vettigt att säga dig förutom att det inte var vettigt, berättar Azar Mahloujian, ordförande i Fängslade författares kommittée, som var på plats i Diyarbakir under dagen.

Fängslad för ”förtal av den turkiska staten”

Yttrandefrihet i Turkiet

Erbey, som även är hedermedlem i Svenska PEN, har suttit i fängelse 24 månader utan rättegång för att ha föreläst om kurdernas situation och bristen på mänskliga rättigheter i Turkiet, bland annat i Sveriges riksdag, vilket enligt åklagaren är att jämställa med ”förtal av den turkiska staten”.

Telefonavlyssning utan tillstånd

Under rättegången bad försvaret om att få tala till rätten på kurdiska, men nekades utan motivering. Rätten hänvisade till 95% till telefonavlyssning som bevismaterial, vilket införskaffats på olaglig väg och där rätten valt ut delar som försvaret fått tillgång till. Ljudmaterialet innehöll samtal från en demonstration där ingenting blev sagt och SMS:en, som de också övervakat, handlade om planer inför det turkiska nyåret, berättar Mahloujian.

Rättegången avbröts och sköts upp till på måndag.

– De säger aldrig varför de gör något, säger Azar Mahloujian.

Hon försökte även träffa Muharrem Erbey men fick inget tillstånd eftersom hon inte är turkisk medborgare.

Det enda sättet att komma runt detta är att söka tillstånd genom svenska justitiedepartementet, vilket Azar gjorde, två gånger, men fick nej utan motivering.

Turkiet svarar inte trots påtryckningar

Även förläggaren Ragip Zarakolu hålls sedan två månader tillbaka inspärrad på ett ”högriskfängelse” anklagad för

”samröre med terrorister”. Ett stort antal internationella organisationer och medieaktörer, bland dem Svenska PEN, PEN International, International Publishers Association (IPA) och Amnesty International har protesterat mot Zarakolus fängslande och krävt hans omedelbara frigivning.

Turkiet har hittills inte svarat på dessa protester.

– Anledningen är att han publicerat böcker om kurdernas situation och det armeniska folkmordet, säger Ola Larsmo, ordförande på Svenska PEN.

– Det som gör en betänksam är att Turkiet vänt sig bort från Europa så fort som de gjort. Men jag tror att den arabiska våren och eurokrisen gjort att man vänt sig mer mot mellanöstern än EU, och anser att man inte behöver hålla på med fjanterier som mänskliga rättigheter.

”Det har blivit farligare att vara journalist och författare”

– Från PEN:s sida kan vi bara konstera att det blivit mycket farligare att vara journalist och författare de senaste tio åren. I det värsta är att det blivit så i länder som beskriver sig som ”demokratier” som Ryssland och Mexico.

– Det finns ingen generalförklaring, men respekten för yttrandefriheten har ju minskat, säger Ola Larsmo.

Kristoffer Viita

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yttrandefrihet i Turkiet

Mer i ämnet