Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Turkiet utreder Spotify för islamofobi

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagaren i Istanbul har inlett en undersökning av musikströmningstjänsten Spotify. Detta efter att presidentens kommunikationscenter fått ta emot klagomål om kränkande och islamofobiskt innehåll på privatpersoners spellistor.

Det meddelar den regeringsvänliga nyhetssajten Daily Sabah, som också skriver att spellistorna har godkänts av Spotify. Enligt klagomålen förolämpar namnen på listorna religion, religiösa ledare och höga statstjänstemän.

Spellistorna har namn som ”Låtar som Recep Tayyip Erdogan/profeten Mohammed/Allah lyssnar på när han dricker”, ”Allahs ringsignaler” och ”Sånger som kickar ut Adam ur paradiset”, skriver den oberoende turkiska tidningen Ahval.

Den som använder Spotify kan välja att dela eller göra sina spellistor privata, däremot kräver Spotify inte att namn på spellistor godkänns i förväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.