Demonstranter utanför domstolen i Istanbul den 28 juli 2017, då rättegångar mot journalister från tidningen Cumhuriyet pågick. Foto: TT

Turkiets sista fria tidning övertagen av ultranationalister

Uppdaterad
Publicerad

Cumhuriyet, känd som Turkiets sista oberoende tidning, har fallit. Det konstaterar EU-parlamentets rapportör Kati Piri.

– Är detta sista slaget mot vad som är kvar av pressfriheten i Turkiet?, undrar Piri på Twitter.

En fem år lång maktstrid i Cumhuriyets styrelse är över. Den ultrakonservative Alev Coşkun tillträdde posten som ordförande tidigare i september. Det rapporterar tidningen Journalisten.

Alev Coşkun beskrivs som en trogen anhängare till Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president. Efter Coşkuns övertagande har flera journalister fått sparken och över ett dussin journalister har sagt upp sig i protest.

”Är detta det sista slaget?”

Kati Piri, som är Europaparlamentets rapportör i Turkiet, skriver på Twitter:

”Efter räder, rättsliga förfaranden, arresteringar och fängslande av dess journalister, har den sista oberoende dagstidningen Cumhuriyet tagits över av ultranationalister, allierade med president Erdogan. Är detta det sista slaget mot vad som är kvar av pressfriheten i Turkiet?”

Nya ledningens första måltavla

Den nye chefredaktören för tidningen heter Aykut Küçükkaya. Både han och Alev Coşkun har tidigare vittnat i rättegångar mot Cumhuriyet-journalister som åtalats för terrorism. Enligt den turkiska fackliga organisationen Disk var förbundets medlemmar den nya ledningens första måltavla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.