Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, kritiserar åtalet mot 19 journalister från tidningen Cumhuriyet. Foto: TT

Right Livelihood kritiserar turkisk chefsåklagare

Uppdaterad
Publicerad

Åtal har väckts mot 19 journalister från den prisbelönta turkiska tidningen Cumhuriyet där de flesta anklagas för att ha ”hjälpt en terrororganisation”. ”Fängelsestraff ska utdömas till de som begår brott, inte de som rapporterar om dem”, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen, i ett pressmeddelande.

2016 tilldelades den turkiska tidningen Cumhuriyet Right Livelihood-priset med motiveringen: ”för dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövanden och dödshot”.

Som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat greps medarbetare av Cumhuriyet i slutet av oktober 2016. Den sekulära vänstertidningen Cumhuriyet är en inflytelserik röst i Turkiet och står i opposition till det styrande islamistiska AK-partiet och president Recep Tayyip Erdogan. Tidningen anklagas för att ha stött både den kurdiska gerillarörelsen PKK och Gülenrörelsen.

Läs mer: Svenska PEN fördömer Turkiet

Hotas med fängelse

Nu har åtal väckts mot 19 journalister efter 150 dagar i arresten och de hotas med fängelse i upp till 43 år. I ett pressmeddelande skriver Right Livelihood-stiftelsen att de ”fördömer användandet av anti-terrorlagar för att åtala journalister som använder sig av den yttrandefrihet som garanteras av såväl turkisk som internationell lagstiftning”.

”Släpp dem fria omedelbart” löd rubriken på Chumhuriyets förstasida under onsdagen.

Läs mer: Tolv av Chumhuriyets medarbetare gripna

– Genom åtalet mot Cumhuriyets medarbetare försöker Istanbuls chefsåklagare kriminalisera journalister som utför sin yrkesmässiga plikt och verkar i allmänhetens intresse. Åtalet är ett angrepp mot demokratin i Turkiet och kommer endast tio dagar innan folkomröstningen som avgör landets framtid, säger chefen för Right Livelihood-stiftelsen, Ole von Uexkull, i ett pressmeddelande.

Enligt stiftelsen har den turkiska domstolen 15 dagar på sig att ta ställning till åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.