Nils Poletti är konstnärlig ledare för Turteatern i Kärrtorp.

Turteatern vandaliserad i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiskt klotter och en insparkad dörr. Turteatern i Kärrtorp har utsatts för flera fall av skadegörelse och vandalisering under den senaste tiden.

Under natten till lördag sparkade någon in den glasdörr som utgör huvudentrén till Turteatern i Kärrtorp, Stockholm.

Helgens händelse är den senaste i raden av attacker mot teatern. Vid flera tillfällen, senast tidigare i förra veckan, har nazistiska budskap klottrats på fasaden:

– Vi har vid fyra tillfällen fått fasaden sprejad med hakkors, Svenska Motståndsrörelsens logga och adressen till deras tidning Nordfront. Men detta är första gången teatern vandaliseras på det här sättet, berättar Turteaterns konstnärlige ledare Nils Poletti för Kulturnyheterna.

”Lätt att uppfatta det som en varning”

Händelserna har inträffat sedan nazister attackerade en fredlig antirasistisk demonstration i Kärrtorp i december förra året, där bland annat representanter från Turteatern var med.

Den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen har tagit på sig ansvaret för händelsen. Ifall de även ligger bakom helgens insparkade dörr är inte bekräftat.

– Men det är lätt att uppfatta det som en varning, säger Nils Poletti. Vi har tidigt varit med och tagit ställning mot nazism och rasism i Kärrtorp. Vi har inga bevis för att det hänger ihop, men om man lägger händelserna i relation till varandra så talar mycket för det.

Fortsätter som vanligt

Enligt Nils Poletti kommer händelserna inte påverka teaterns verksamhet under våren:

– Vi fortsätter som planerat, trots hoten. De här grupperna har sysslat med att skrämmas sen 30-talet. Vi måste vägra att vara tysta, säger han.

Han har dock börjat fundera på att lyfta frågan om den växande rasismen och händelserna i Kärrtorp längre fram:

– Kanske blir det en föreställning om Svenska Motståndsrörelsen till hösten, men då måste det bli mer komplext än att säga att nazister är dumma. Kanske något om det trauma Kärrtorp genomgått, och den seger vi faktiskt vunnit, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer