Tusse om jämförelsen med Loreen: ”Jag fick panik”

Uppdaterad
Publicerad

Tusses bidrag i Melodifestivalen har på plats i Annexet jämförts med Loreens Eurovision-vinnare ”Euphoria”. En jämförelse som det 19-åriga stjärnskottet inte riktigt vet hur han ska hantera.

– Jag fick panik! Jag skickade till alla mina kompisar: ”vad är det här?”, säger han till SVT Nyheter.

Bettingbolagen och experterna är säkra på sin sak.

Tousin ”Tusse” Chiza går vidare på lördagskvällen.

”Jag älskar Loreen”

Både bland artister och journalister har bidraget till och med jämförts med det kanske heligaste på den svenska Melodifestival-himlen – Loreens ”Euphoria”.

– Det känns overkligt för jag älskar Loreen. Hon är typ anledningen till att jag är här. Det var en rolig jämförelse som jag inte tycker stämmer, säger Tusse.

Var var du själv i livet när Loreen stod på scenen 2012?

– Jag bodde i Nora med några släktingar. Jag minns när hon kom ut och skulle göra sin grej och jag var så häpen över att konst kunde vara så fint. Jag hade inte sett folk göra det hon gjorde.

Han fortsätter:

– Det inspirerade mig väldigt mycket att hitta mitt sätt att uttrycka mig på. Jag tror att det framträdandet tog tag i alla oss som kollade. Och mig lite extra.

Tänkte du någonsin att den scenen kan jag också stå på?

– Inte en sekund. Det var något man respekterar, inte något man längtar efter. Det var större än en dröm om.

Flydde från kriget

Samtidigt har det varit en lång resa för Tusse. Han kom till Sverige som åttaåring efter tre år på flykt från kriget i Kongo-Kinshasa. Hans föräldrar blev kvar. Och han har fått kämpa med att hitta en plats i sitt nya hemland.

– Det har varit min barndom så den har varit normal för mig. Att gå runt och inte veta var man hör hemma, vilken familj man bor i och inte veta var ens trygga punkt är. Det har varit det svåraste med min barndom och min resa att hitta en trygg punkt, säger han.

Blev känslosam på genrepet

I artistpresentationen precis före hans bidrag berättar han själv om sin uppväxt. Och när han fick höra sig själv prata om det på fredagens genrep blev han märktbart rörd precis innan han skulle börja sjunga.

– Jag hade varit tydlig med att jag inte vill se och höra den precis innan jag ska upp på scenen för då vill jag vara samlad och fokuserad. Men så läckte det igenom lite. Och då kommer de känslorna tillbaka.

Hur mycket av allt du har varit med om märks i låten när du står på scenen i kväll?

– Det finns ett parti i låten där jag sätter mig ner och verkligen känner in stämningen. Där kommer alla känslor.

Vad tänker du på då?

– Om jag ska vara helt ärlig så tänker jag att den där lilla killen som hade en dröm äntligen gör sig hörd. Jag sjunger ”can you hear them” och det är som att kan du höra den här lilla killen, den lilla tusse som skriker efter att hitta sin trygga punkt och nu har gjort det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.