En stor tradition under Ramadan är att titta på serier när fastan brutits. Tv-kritikern och journalisten Fatima Abdallah har recenserat Ramadandraman i tio år. Foto: Ur ”Skugga”

Tv-kritikern om vårens hetaste ramadan-serier

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inleddes den muslimska högtiden ramadan och likaså det traditionsenliga tittandet på tv-serier efter att fastan brutits på kvällarna. Den libanesiska journalisten och tv-kritikern Fatima Abdallah har spanat in fem av de populäraste ramadanserierna i år. 

I en månad firar miljontals människor världen över ramadan genom att fasta, umgås med närstående och fokusera på sin tro.

En stor tradition vid skymning när fastan brutits är att titta på tv-serier. Mer specifikt, ramadan-serier.  

Fatima Abdallah från Libanon har verkat som journalist och tv-kritiker i tio år. Tidigare hos den libanesiska dagstidningen An-Nahar och numera hos den internationella arabiska tidningen Asharq al-Awsat.

Där recenserar hon ramadan-draman och intervjuar stora namn inom miljardindustrin.

Strömningstjänster ökar utbudet av ramadanserier

Fatima Abdallah har sett en stor förändring i utbudet av ramadanserier som dyker upp i allt fler strömningstjänster. Netflix har har bland andra hakat på trenden och de senaste åren köpt in ramadanserier.

Det mest varierade utbudet just nu finns däremot på plattformen Shahid, som Abdallah förklarar som en arabisk version av Netflix.

– Tv visar fortfarande de flesta dramaserier från alla arabländer, säger hon.

– Men det som nästan revolutionerat tittandet, eller de plattformer som man kan se serier på, är den här plattformen. Den visar de flesta serier från Egypten, Libanon, Syrien, Gulfstaterna och Nordafrika. Ja, hela den arabiska regionen.

Se Fatima Abdallas lista på några av vårens populäraste Ramadanserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.