Tv-producenten Hans Hederberg död

Publicerad

Tv-producenten och författaren Hans Hederberg har gått bort vid 83 års ålder. Han producerade under tre decennier samhällsprogram på SVT, och gjorde bland annat porträtt av pianisten Käbi Laretei.

Han startade sin karriär som redaktör för tidskriften Liberal Debatt under åren 1960‒1961.

Från mitten på 1960-talet var han under tre decennier producent av samhällsprogram på SVT, och gjorde porträtt av bland andra pianisten Käbi Laretei och racerföraren Ronnie Peterson.

Hans Hederberg regisserade även filmen ”Operation Leo” 1981. Den skildrade den planerade kidnappningen av statsrådet Anna-Greta Leijon och innehöll musik skriven av punkbandet Ebba Grön.

Verksam som författare

Han var även verksam som författare, och skrev böcker som ”En liberal attityd”, ”Press på villovägar”, ”Sanningen, inget annat än sanningen: Sex decennier ur Alva och Gunnar Myrdals liv”, och ”Offret och gärningsmannen: En essä om mordet på Olof Palme.”

Hederberg var fram till strax före sin bortgång verksam som frilansskribent, bland annat för Svenska Dagbladet.

Åren 1964‒1976 var Hans Hederberg gift med författaren, debattören och dramatikern Eva Moberg. Han efterlämnar dottern Viveca Vilhelmsson och tre barnbarn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.