Kungens liv blir dramaserie i ”The crown”-stil

Uppdaterad
Publicerad

TV4 och C More planerar en tv-serie i ”The crown”-stil om den svenska kungafamiljen – och framför allt den nuvarande kungen Carl XVI Gustaf, skriver Variety.

Tanken är att dramaserien ska följa kungens resa från barndomen till hans nuvarande liv som monark. För huvuddelen av manus står Åsa Lantz, som skrev manus till ”Selma”, med Helena Bergström i rollen som Selma Lagerlöf. Hon har, enligt den amerikanska tidskriften, ägnat flera år åt research kring kungen och kungafamiljen.

– Alla i Sverige har en relation till monarkin och dess historia oavsett sina åsikter om den. Möjligheten att lägga till nya erfarenheter och dimensioner till sagan om vår kung är ett prestigefyllt projekt för oss, säger Josefine Tengblad, chef för drama på TV4 och C More till Variety.

Serien har ännu så länge ingen titel, men det ser ut att bli sex avsnitt i en första vända. Därefter verkar det kunna bli tal om flera säsonger.

Hovet: Inte delaktiga

Hovets informationschef Margareta Thorgren berättar att man blev informerad om projektet för några år sedan och att det då presenterades som ”en dramadokumentär”.

– Vi är inte delaktiga i arbetet på något sätt. Däremot har manusförfattaren Åsa Lantz velat ställa några frågor utifrån de dokumentära delarna och utifrån det har vi svarat, säger hon till TT.

Känner viss oro

Har hovet eller kungafamiljen några synpunkter på den här satsningen?

– Nej. När det gäller den dokumentära delen är det viktigt att den ligger så nära sanningen som möjligt. Men hur manus skrivs har vi ingen insyn i, och ingen inblandning i och ska heller inte ha.

Känner hovet eller kungaparet någon oro inför tv-serien?

– Vänder på frågan – tror inte det finns någon som inte skulle känna oro om ens liv skulle bli en tv-serie, svarar Margaretha Thorgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.