Bilder på rapparen 1.Cuz syntes utan hans medgivande i ett inslag i Tv4:s Brottsjournalen. Foto: TT & Pressbild/A capella agency

TV4 klipper om Brottsjournalen efter rapparens kritik

Uppdaterad
Publicerad

TV4 ber om ursäkt för att de i tv-programmet Brottsjournalen visat bilder när rapparen 1.Cuz poserar med en klocka i ett inslag om hur Kronofogden jagar kriminella på nätet. Rapparen reagerade starkt på sociala medier:
”Sluta framför felaktig propaganda”, skriver 1.Cuz

Krimprogrammet Brottsjournalen, som leds av Jenny Strömstedt och Leif GW Persson, tog i sitt senaste avsnitt upp hur Kronofogden jagar kriminella på nätet. Bland annat beskriver de hur kriminella ”skryter med dyra Rolexklockor och flotta bilar på sociala medier”.

I samband med inslaget visades också bilder på den maskerade rapparen 1.Cuz där han poserar med en dyrbar klocka. Men rapparen hade inte gett sitt medgivande till att synas i programmet, rapporterar Dagens Nyheter.

”Jag vet att ni så gärna vill ha med mig i era program. Men sluta framför felaktig propaganda, JAG poserar med en Rolex som jag har jobbat HÅRT för. Jag poserar med pengar, som jag betalar skatt på. Pengar som jag har jobbat HÅRT för”, skriver rapparen på Instagram.

TV4 backar: Brustit i rutinerna

Efter kritiken backar nu TV4 och klipper om programmet. I ett uttalande skriver Brottsjournalens producent, Kajsa Stål, att de beklagar händelsen.

”Bilderna i inslaget är anonymiserade men det räcker naturligtvis inte. Vi skulle ha valt genrebilder på ett annat sätt och konstaterar att vi brustit i rutinerna. Det är olyckligt och vi beklagar. TV4 har också kontaktat artisten och bett om ursäkt”, skriver Kajsa Stål till Kulturnyheterna.

Inte första gången TV4 kritiseras

Det var inte länge sedan TV4 fick kritik rörande hur de skildrat en annan svensk rappare. När rapparen Greekazo gästade TV4:s program Malou efter tio i början av december kom intervjun, som skulle handla om artistens musikaliska framgångar, istället enbart beröra droger och kriminalitet.

Intervjun möttes av starka reaktioner, både i sociala medier och tidningar, och programledaren medgav senare i en intervju med Aftonbladet att det blivit ”obalans” vid intervjutillfället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer