Två gripna för Strindbergkupp

Uppdaterad
Publicerad

Svartsjukans natt, en värdefull målning av August Strindberg som stals från Strindbergsmuseet i Stockholm för drygt två år sedan, har återfunnits. Två personer har gripits misstänkta för grovt häleri och grov stöld.

Efter misstankar om bland annat narkotikabrott slog polisen till mot en villa i en förort norr om Stockholm på torsdagskvällen. Men i stället för narkotika hittade de den stulna Strindbergtavlan, som värderas till åtskilliga miljoner.

Två personer som befann sig i huset greps misstänkta för grov stöld alternativt grovt häleri.

– Eftersom det kan komma att finnas fler misstänkta vill vi inte säga något mer om detta, säger Lena Borg på Stockholmspolisens utredningsrotel till TT.

”Pulsen var hög”

Kuppen mot Strindbergsmuseet mitt på Norrmalm i centrala Stockholm var över på bara några minuter. Gärningsmännen – troligen tre – slog till vid lunchtid den 15 februari 2006. Två distraherade museets receptionist. En tredje slet ner tavlan från väggen. Sedan sprang trion nerför trapporna från fjärde våningen och rusade ut på Drottninggatan och försvann i folkvimlet. Där slutade spåren.

Men drygt två år senare hittade polisen alltså målningen inlindad i en duk i en villa norr om Stockholm.

– Polisen ringde mig och jag åkte till polishuset på Kungsholmen. Det var en fantastisk känsla att se den igen, och jag darrade när polisen plockade fram den. Pulsen var hög, säger Strindbergsmuseets chef Stefan Bohman och fortsätter berätta:

– Vid en första syn kunde jag se att det var rätt tavla. Dels eftersom målningen och ramen såg alldeles korrekta ut, och dels för att det fanns en inskription kvar, som Strindberg skrivit till Fraulein Frida Uhl, som var hans blivande fru.

Ovärderlig

Tavlan är dock fortfarande i förvar på polishuset, där ytterligare spår ska säkras. Nästa steg är att låta någon på Nationalmuseum granska verket.

– Men alla tecken tyder på att det är den rätta, säger Bohman.

Strindberg målade tavlan i Berlin 1893 som en gåva till hans dåvarande fästmö Frida Uhl. På museet väntar nu en tryggare tillvaro för den återfunna klenoden.

– Vi har skaffat en säkerhetsmonter av högsta kvalitet. Man måste nog bomba den för att komma igenom. För mig är tavlan ett ovärderligt kulturarv.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.