Millennieprojektet har varit en ”underbar resa” som gett honom mycket, har Lagercrantz tidigare sagt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två svenskar på Times lista över sommarens bästa böcker

Uppdaterad
Publicerad

De svenska författarna David Lagercrantz och Don Kulick har skrivit två av sommarens bästa böcker. Det tycker den amerikanska tidskriften Time som har listat 32 böcker som inte får missas de kommande sommarmånaderna.

I höstas konstaterade David Lagercrantz att den nya boken Hon som måste dö, eller The girl who lived twice som den heter på engelska, blir hans tredje och sista bok i Millenniumserien.

I boken, som kommer ut i augusti, vävs ”politiska skandaler och maktspel på hög nivå med DNA-forskning, Himalaya-expeditioner och det organiserade näthatet som vill så splittring, och vars rötter spåras till en rysk trollfabrik”.

– Den här sista boken har varit så häftig. Men jag vill inte bli en författare som fastnar i en serie, sa David Lagercrantz i en intervju i SVT:s program Min sanning i december förra året.

Att skriva böckerna hade varit ”en underbar resa” som gett honom mycket, men efter den tredje boken skulle det definitivt vara slut, sa han då.

Studerat utdöende språk i 30 år

Den andra boken som hamnat på Times lista är Don Kulicks A death in the rainforest. Den handlar om det utdöende språket tayap som i dag talas av ett 40-tal personer i Papua Nya Guinea.

Don Kulick, professor i antropologi, kom från USA till Sverige som utbytesstudent under 80-talet. Hans stora intresse för språk ledde honom till att skriva en avhandling om språksocialisering och språkdöd i Papua Nya Guinea, ett land som han har besökt från och till under 30 år. Under resans gång har han lärt sig både tayap och landets huvudspråk medan han bott tillsammans med människorna han studerat.

I boken blandas akademisk diskurs, språkvetenskap och personliga berättelser från hans tid i det avlägsna samhället, skriver Times.

Boken kommer ut senare i juni.

Utöver de två svenska författarna finns verk av bland andra Colson Whitehead och Elizabeth Gibert bland de 32 lästipsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.