Donald Trump, och Twitters vd Jack Dorsey. Foto: TT/Faksimil

Twitters vd självkritisk efter Trump-avstängningen: ”Ett farligt prejudikat”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Twitter beslutat att helt stänga av Donald Trump från plattformen i svallvågorna efter Capitolium-stormningen har beslutet mötts av kritik från yttrandefrihetsexperter och världsledare. Nu kommenterar Twitters vd Jack Dorsey själv beslutet.

”Jag firar inte, och känner heller ingen stolthet efter att vi bannlyst Donald Trump”, inleder Twitters vd Jack Dorsey en lång Twittertråd, hans första riktiga uttalande efter beslutet om att permanent stänga av presidenten fattades.

”Var det här ett korrekt beslut”, fortsätter han retoriskt. ”Jag tror att detta var det korrekta beslutet för Twitter. Extraordinära omständigheter tvingade oss att fokusera på allmänhetens säkerhet.”

”Ett farligt prejudikat”

Trump-avstängningen har kritiserats av en lång rad världsledare.

”Regleringen av den digitala världen kan inte skötas av en digital oligarki”, sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, en synpunkt som delades av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som menade att beslutet var ”problematiskt”.

Dorsey bemöter inte kritiken rakt på, men har självkritiska tongångar i Twittertråden.

”Jag känner att en bannlysning är ett misslyckande för oss, ett misslyckande att uppmuntra till positiv och givande konversation”, skriver han, och fortsätter att beslutet ”sätter ett farligt prejudikat – makten ett företag har över den globala offentliga konversationen”.

Jack Dorsey menar också att beslutet långsiktigt sett ”är destruktivt mot internets ädla syfte”, och avslutar med att skriva att han anser global kommunikation är det bästa sättet ett uppnå större förståelse människor emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.