USA:s president Donald Trump har stängts av från flera social medie-palttformar. Foto: AP/TT

Twitter stänger av Trump permanent: ”Risk för fler våldsuppmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Twitter har beslutat att stänga ner Donald Trumps konto permanent efter de våldsamma upploppen i Washington D.C. Plattformen bedömer att hans inlägg riskerar att uppvigla till mer våld.

”Jag ser över möjligheterna att skapa en egen plattform inom en snar framtid”, skriver Trump på Vita husets officiella Twitterkonto.

I samband med stormningen av den amerikanska kongressen i onsdags tog Donald Trump till Twitter för att försöka mana till lugn och visa uppskattning för upprorsmakarna i Washington D.C.

– Gå hem, vi älskar er, sa presidenten i en video som lades upp på hans konto.

Kongressen i USA stormad

En stund senare valde Twitter att stänga av presidentens konto i 12 timmar, och i samma veva varnade man för att kontot kunde komma att låsas under längre tid om Trump fortsatte att bryta mot plattformens regler.

På fredagskvällen gjorde Twitter verklighet av hotet och meddelade att Trumps konto stängs av permanent.

”Efter en noggrann granskning av de senaste inläggen från kontot och sammanhanget kring dem har vi stängt ned kontot eftersom det finns en risk för ytterligare uppmaningar till våld”, skriver Twitter.

Vill bygga egen plattform

Kort därefter skrev Trump på det officiella Vita huset-kontot @potus att han ser över möjligheterna att skapa en egen plattform inom en snar framtid.

”Vi kommer inte att tystas!”, skrev Trump i ett inlägg som nu har plockats ner.

Flera andra sociala medier-plattformar som Facebook, Twitch, Tiktok, Snapchat har stängt av Donald Trump på obestämd tid eller blockerat klipp och inlägg av presidenten som fått spridning.

Dessutom har Twitterutmanaren ”Parlers app” tagits bort från Google play och tillfälligt blockerats från Apples nätbutik App store. Det motiveras med att plattformen inte i tillräcklig grad modererar inlägg som bland annat uppmanar till våld.

Donald Trump hade vid tillfället då hans Twitterkonto blockerades över 88 miljoner följare och plattformens aktie sjönk 2,4 procent direkt efter företagets besked om att man stängt av presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet