Ayatolla Ali Khameneis tweet kritiserades av bland annat USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: TT/Twitter

Varför tillåter Twitter ayatollans tweets om att ”utplåna Israel” – men varnar för Trump?

Uppdaterad
Publicerad

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har under flera år haft ett engelskspråkigt Twitterkonto där han twittrar om ”smutsiga zionister” och varför man bör ”utplåna Israel”. Twitter har meddelat att man ska flagga världsledares tweets om de innehåller våldsamt innehåll, något som också hänt president Trump. Varför slipper ayatollan undan?

Hur ska Twitter hantera en världsledare vars tweets bryter mot deras regler som förbjuder till exempel våldsuppmanande eller rasistiskt innehåll?

Sociala medier-företaget har haft policyn att till viss del tillåta dessa att finnas kvar på plattformen, då ledarnas tweets anses ha allmänintresse.

Sedan en tid tillbaka har de infört ett system med varningsetiketter på politikers tweets vars innehåll bryter mot deras regler, men som de medvetet valt att inte ta bort från plattformen.

Donald Trumps tweets har vid flera tillfällen flaggats på detta vis.

Foto: Faksimil

När SVT Nyheter tar kontakt med Twitter får vi veta att ett team har som uppgift att bedöma om en politikers tweet ska få en varningsetikett eller om tweeten ska tas bort. Teamet är enligt Twitter internationellt och behärskar många olika språk. Det finns vissa typer av innehåll som de säger sig vara extra stränga gentemot.

Foto: Twitter

Debatt efter ayatollans tweet

Irans högste ledare har vid flera tillfällen twittrat om Israels utplånande.

Foto: Faksimil

Efter en hårt kritiserad tweet från ayatolla Ali Khamenei har debatten återaktualiserats: Varför tillåts vissa politikers tweets, men inte andra? Fokuserar Twitter mer på president Trump än andra världsledare, även om de själva menar att deras regler gäller samma för alla, i alla länder?

Foto: Faksimil

Men något svar på vår egentliga fråga får inte SVT Nyheter av Twitter.

– Problemet med Twitter är att de har varningsetiketter på Trumps tweets, men inte på andra saker, så som det vi ser i Iran. Det kan leda till en diskussion om att de behandlar Trump på ett annat sätt, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet.

Se honom förklara läget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.