Donald Trumps tweet om protesterna i Minneapolis flaggades av Twitter som förhärligande av våld. Foto: Evan Vucci / TT

Twitter varnade för Donald Trumps tweets

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan USA:s president Donald Trump och sociala medier-plattformen Twitter tycks trappas upp. Donald Trump reagerade starkt efter att Twitter faktagranskat hans inlägg om poströster i det amerikanska valet – och hotade att stänga ner sociala medier.

Twitter satte i tisdags för första gången varningsflagg för två av presidentens inlägg, en signal till följare om att kontrollera sanningshalten i innehållet.

Presidentorder mot sociala medier

Under torsdagen verkställde Donald Trump sitt tidigare hot mot Twitter genom att skriva under en presidentorder om sociala medier som ska göra att de inte längre har något skydd mot rättsliga påföljder, enligt presidenten. Twitter svarar genom att kalla åtgärden ”reaktionär och politiserad”.

I samband med undertecknandet kallar presidenten Twitters faktakontroller för ”otillbörlig politisk aktivism”, enligt Reuters.

Blockerat inlägg på plattformen

Donald Trump har kritiserat Minneapolis borgmästare Jacob Frey och framförallt hur staden hanterat de våldsamma protesterna efter att en man vid namn George Floyd dött efter att ha blivit utsatt för övervåld i samband med ett polisingripande.

Efter att händelsen blev känd sade stadens borgmästare Jacob Frey: ”Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom”.

Twitter valde under fredagen att blockera ett av president Donald Trumps inlägg om protesterna i Minneapolis. Foto: Twitter

Nu har Twitter blockerat ett av Donald Trumps inlägg som rör Minneapolis. Istället kan man läsa att ”denna Tweet bryter mot Twitters regler om förhärligande av våld. Twitter har dock bedömt att det ligger i allmänhetens intresse att denna Tweet fortsätter att vara åtkomlig”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.