Presidentorden ska, enligt presidenten, leda till att socialamediebolagen inte längre har något skydd mot rättsliga påföljder. Foto: TT

Efter kritiken mot Twitter – Trump skriver under presidentorder

Uppdaterad
Publicerad

Nu verkställer Donald Trump sitt tidigare hot mot Twitter. Han har skrivit under en presidentorder om sociala medier som ska göra att de inte längre har något skydd mot rättsliga påföljder, enligt presidenten. Twitter svarar genom att kalla åtgärden ”reaktionär och politiserad”.

USA:s president Donald Trump kom med kraftig kritik mot Twitter efter att de faktagranskat hans inlägg tidigare i veckan. Han menade att de tystar ner konservativa röster.

”Vi kommer reglera dem kraftigt eller stänga ner dem innan vi tillåter det att hända”, skrev han i ett av flera kritiska twitterinlägg.

Skrev under

Under natten mot torsdagen svensk tid kom beskedet att han förberedde en presidentorder riktad mot sociala medier-bolagen. Och under torsdagskvällen svensk tid skrev han under den.

Presidentorden ska, enligt presidenten, leda till att socialamediebolagen inte längre har något skydd mot rättsliga påföljder. Han säger att han också kommer att driva på för lagändringar.

I samband med undertecknandet kallar presidenten Twitters faktakontroller för ”otillbörlig politisk aktivism”, enligt Reuters.

Twitter svarar

Twitter har tidigare inte kommenterat Trumps planer på en presidentorder, men när det blev känt att den skrivits under gick de ut och kallade ordern för ”reaktionär och politiserad”.

Sociala medier-bolagen klassas som plattformar och inte som publicister. Det gör att de skyddas från rättsliga påföljder kring det som publiceras på plattformarna. Och exakt det försöker presidenten nu ändra på. Enligt presidentordern ska nu amerikanska myndigheter utreda om ändringarna kan genomföras.

Juridikexperter, som Reuters har varit i kontakt med, är däremot tveksamma till om det blir några praktiska följder av presidentordern om inte även kongressen involveras i beslutet.

Pelosi: Han försöker skifta fokus

Representanthusets talman, demokratledaren Nancy Pelosi, anklagar i ett uttalande presidenten för att bara försöka skifta fokus från coronapandemin. Hon kallar Twitters faktakontroller av Donald Trump för ”ett viktigt första steg för att skydda våra val”. Hon uppmanar sociala medier-bolagen att göra mer för att faktakontrollera det som publiceras på deras plattformar.

Twitter satte i tisdags för första gången varningsflagg för två av presidentens inlägg, en signal till följare om att kontrollera sanningshalten i innehållet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trumps pressekreterare efter Twitter-kritiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet