USA:s president Donald Trump reagerade kraftigt efter att Twitter faktagranskat hans inlägg på plattformen – och hotade med att stänga ner sociala medier. Foto: Oliver Contreras/POOL/TT

Vita huset: Trump ska skriva under order om sociala medier

Publicerad
Donald Trump kommer att skriva under en verkställande order riktad mot sociala medier under torsdagen, uppger Vita huset. Exakt vad ordern innebär är inte känt, men beskedet kommer kort efter det att Twitter flaggat två av presidentens inlägg på plattformen som ”ogrundade påståenden”.

Donald Trump reagerade starkt efter att Twitter faktagranskat hans inlägg om poströster i det amerikanska valet – och hotade att stänga ner sociala medier.

”Sociala medier-plattformar tystar konservativa röster. Vi kommer reglera dem kraftigt eller stänga ner dem innan vi tillåter det att hända”, skrev presidenten – i ett inlägg på Twitter.

Efter att hans inlägg om att poströster leder till röstfusk markerats med en länk som leder vidare till faktagranskningen skrev han också ett inlägg om att plattformen hotar yttrandefriheten.

Exakt vilka möjligheter Donald Trump har att påverka social medier-företag är inte helt klart, skriver Reuters. Det amerikanska civila frihetsförbundet uppger dock att ett tillägg i den amerikanska konstitutionen begränsar de åtgärder en president kan vidta för att reglera sociala medier, enligt nyhetsbyrån.

Det är inte känt vad presidentordern Trump nu ska skriva under innebär. Vita huset uppger enbart att den är riktad mot sociala medier-företag, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer