Försäljningen av pussel och brädspel ökade kraftigt under förra året, både i Sverige och i Europa. Foto: TT

Tydlig pusselboom under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin eldade på en redan stark pussel- och brädspelstrend under 2020. Det visar nya siffror från svenska och europeiska pusselbranschen.

Försäljningen av alla pussel hos Adlibris ökade med hela 293 procent – och tusenbitarspussel hela 429 procent. Och från konkurrenten Bokhandelsgruppen, som äger Bokus och Akademibokhandeln, hörs liknande tongångar.

– Det har varit ett bra tryck under hela perioden. Det har varit så pass att det varit brist hos leverantörerna, säger Johan Junehed, Bokhandelsgruppens försäljningschef.

Hjälper finna balansen

Och samma trend syns i resten av Europa. Tyska Ravensburger, en av världens största pusseltillverkare, redovisade rekordsiffror när bolaget släppte sin senaste kvartalsrapport 27 januari.

”Vi är förtjusta att våra produkter har hjälpt mängder av människor finna balans i sina liv, framför allt i en krisfylld tid”, skrev Ravensburgers styrelseordförande Clemens Maier i en kommentar.

Sålt helt vita pussel

Samma dramatiska ökning syntes när analysbolaget NPD summerade pusselförsäljningen i Storbritannien.

– Tillverkare har berättat att de har kunnat sälja i princip vad som helst, till och med helt vita pussel, säger NPD:s analytiker Frédérique Tutt till tidningen The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.