Moa Gammel är programledare och regissör i en ny podcast om ufo-mysterier. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges Radio/TT

Ny podcast om ufon och oförklarliga fenomen

Uppdaterad
Publicerad

Moa Gammel är mest känd som skådespelare, men i nya Ufopodden i P3 är hon istället både regissör, manusförfattare och berättarröst. I åtta avsnitt hörs mysterier hämtade från världens största ufoarkiv – som finns i Norrköping.

I Ufopodden, som har premiär på onsdagen, dramatiseras ufomysterier med hjälp av en namnkunnig redaktion. Både etablerade skådespelare som Ann Petrén och Johan Rabeus medverkar, men också mer oväntade personer som Malou von Sivers och Sigge Eklund. Den nyskrivna musiken står Andreas Kleerup för.

– Vi har velat hitta historier som man inte kan avfärda. Istället har vi valt mysterier med många oberoende vittnen och som har stöd av polis- och militärrapporter, berättar Moa Gammel.

Oförklarliga fenomen

Om det finns någon naturlig förklaring till de mystiska händelserna i podden får lyssnarna själva avgöra, men avsnitten bygger på dokumentation från världens största UFO-arkiv som ligger i Norrköping. The Archives for the Unexplained samlar böcker, rapporter och tidskrifter om det oförklarliga och är enligt Moa Gammel en fascinerande plats:

– Det är så många som jobbar där som brinner för den här frågan och vill ha svar på om vi är ensamma i universum.    

Själv har hon efter arbetet med Ufopodden blivit mer osäker på sitt eget svar på frågan.

– När vi började med researcharbetet var jag ganska skeptiskt inställd. Numera väljer jag istället att citera en av mina karaktärer från Ufopodden: ”Efter allt som jag har fått reda på vet jag faktiskt inte vad jag ska tro längre”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.