Ukrainas president Volodomyr Zelensky måste underteckna de nya lagarna för att de ska träda i kraft. Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT/TT

Ukraina förbjuder rysk musik och ryska böcker

Uppdaterad
Publicerad

Det ukrainska parlamentet har förbjudit musik som är gjord av ryska medborgare. Det blir också förbjudet att importera böcker av ryska författare.

Det ukrainska parlamentet har röstat igenom två lagar för att stoppa rysk kultur, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den ena lagen gör det förbjudet att trycka böcker av ryska författare, så länge de inte avsäger sig sina ryska medborgarskap. Förbudet gäller bara författare som blivit ryska medborgare efter Sovjets fall 1991.

Import av böcker från Ryssland, Belarus och det av Ryssland kontrollerade Donbass förbjuds också.

Den andra lagen förbjuder musik av ryska artister från att spelas i medier eller i kollektivtrafiken. Som skäl anges att rysk musik kan ”påverka separatistiska stämningar i befolkningen”. Artister som fördömt Rysslands krig är undantagna från lagen. Liksom för författare gäller lagen bara dem som blivit ryska medborgare efter 1991.

Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko säger att han välkomnar de nya lagarna, som måste undertecknas av president Volodomyr Zelensky för att träda i kraft.

Ukraina beskriver detta som en ”dekommunisering” av landet, som började efter rysslands annektering av Krim 2014. Det kallas även för ”av-ryssifiering”. Från ukrainskt håll beskrivs det som nödvändigt efter att Ryssland under lång tid har försökt utplåna den ukrainska identiteten.

Från ryskt håll motsätter man sig detta och menar man att åtgärderna drabbar rysktalande ukrainare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.