Se rollfiguren Petra som retat upp Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko. Foto: Pressfoto

Ukrainsk ilska mot Emily in Paris: ”Förolämpande karikatyr”

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas kulturminister har skickat ett missnöjt brev till Netflix. Anledningen: en ukrainsk rollfigur i succéserien Emily in Paris som snattar och beter sig vulgärt.

”Det är en karikatyr av en ukrainsk kvinna som är oacceptabel. Det är också förolämpande. Är det så här ukrainare ses utomlands?”, skriver kulturministern enligt BBC och ukrainska medier.

Tv-serien Emily in Paris är en av Netflix mest sedda. Men nu riktar Ukrainas kulturminister Oleksandr Tkachenko kritik mot den nya säsongen.

Han vänder sig emot hur rollfiguren Petra från Kiev porträtteras: snattandes dyra väskor och med en dålig känsla för stil.

I klippet: Se ukrainska Petra som retat upp landets kulturminister.

”Ett sätt att förödmjuka”

Maria Lönn, doktor i genusvetenskap, tycker att kulturminister Tkachenko har en poäng. Hon ser ett mönster i hur kvinnor från Östeuropa ofta porträtteras i västerländsk populärkultur.

– Den östeuropeiska kvinnan får förkroppsliga idén om ett ociviliserat och omodernt öst. Att hon snattar visar på en ociviliserad och lömsk kararaktär. Päls och för mycket parfym är en idé om att vara fast i 80-talet.

Varifrån kommer de här stereotyperna?

– Det finns en generell idé om att länderna i östeuropa ska adapteras in i västvärlden – men snubblar efter. Om man vill rangordna nationer så gör man ofta det genom kvinnokroppar. När västvärlden ska beskriva Ukraina får deras kvinnor lukta för mycket parfym eller vara för högljudda. Det blir ett sätt att förödmjuka den här ”omoderna” platsen.

”Skapar rangordning av människor”

Emily in Paris blir ett tydligt exempel på när västvärlden sätter sig själv i förarsätet – och pekar ut östeuropa som eftersläntrare gällande mode, värderingar och beteende, tycker Maria Lönn.

– Problemet är att titta på tid som ett linjärt streck där väst ligger först. Man behöver nog se på tiden som cirkulär och att alla platser har sina egna händelser som man räknar utveckling genom. Annars skapar man lätt en rangordning av människor. 

Har väckt debatt i Frankrike

Värt att notera är att Netflix-serien rymmer fler stereotyper. Den första säsongen av Emily in Paris diskuterades livligt i Frankrike eftersom fransmännen genomgående framstod som arroganta, hade svårt att passa tider och flörtade över gränsen. Säsong två rymmer även britten Alfie vars huvudsakliga intresse är att dricka öl och se på fotboll.

Kulturnyheterna har sökt Netflix och Ukrainas kulturdepartement.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.