Hör Oleg Sentsov om hur han fortsatte skapa: Jag har dagböckerna från hungerstrejken. Foto: SVT/arkivbild

Filmregissören Oleg Sentsov om tiden i strafflägret: Jag fortsatte skapa

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainaren och filmregissören Oleg Sentsov satt fängslad i Ryssland i drygt fem år. Han kommer från Krim och greps 2014 efter att ha protesterat mot annekteringen av den ukrainska halvön. Nu har han varit i Stockholm för att träffa politiker om Krims framtid.

– Jag är lite som en volontär åt utrikesministeriet, säger han.

Det har gått nästan sex år sedan Oleg Sentsov greps i sitt hem på Krim i maj 2014. Han anklagades för att ha drivit en terrorcell och dömdes till 20 år i en rysk straffkoloni.

2019 friades han i samband med ett fångutbyte och har sedan dess rest runt som opinionsbildare.

– Jag har nästan inte vilat alls. Jag satte igång att jobba andra dagen. Jag reser, är aktiv, diskuterar och utnyttjar det intresse som finns för mig.

Skapade i strafflägret

Oleg Sentsov berättar att han fortsatte skapa medan han satt fängslad i Ryssland. Han är filmregissör och säger att han nu har tre färdiga filmmanus.

– Jag fick med mig 15 anteckningsböcker som jag hade fyllt under de fem åren. Det är filmmanus, två romaner, dagböckerna från hungerstrejken och lite annat smått och gott. Så jag behöver inte skriva nåt under de närmaste tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.