Foto: TT

Ulrica Hydman Vallien död

Uppdaterad
Publicerad

Glaskonstnären Ulrica Hydman Vallien har avlidit, 79 år gammal. Hon är mest känd för sina fantasifullt dekorerade glas, som ofta har motiv av tulpaner, ormar och vargar.

Konstnären Ulrica Hydman Vallien avled under onsdagkvällen, bekräftar hennes make Bertil Vallien för Kulturnyheterna.

Ulrica Hydman Vallien studerade 1958–1962 på Konstfack i Stockholm, där hon läste keramik och glas och även träffade sin blivande make Bertil Vallien.

Efter avslutad utbildning gjorde paret studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik, och 1963 bosatte de sig vid Åfors glasbruk i Småland.

Genombrott med Open Minds

Efter att främst ha arbetat med keramik började Ulrica Hydman Vallien under 1970-talet att arbeta som glaskonstnär. 1972 gjorde hon den uppmärksammade pjäsen Råttskålen – som gjordes i protest mot den konservativa branschen. Sitt stora genombrott fick hon med serierna Open Minds och Caramba 1986.

Ulrica Hydman Vallien samarbetade under sin karriär även med British Airways, då hon som en av 50 konstnärer i världen valdes ut att dekorera flygbolagets flygplan under en period.

”Skaffade sig en egen bildidentitet”

Bo Knutsson, glasexpert för programmet Anrikrundan, beskriver i en kommentar till TT hur hennes design gjorde glaskonsten folklig.

– Hon var ledande och skaffade sig en egen bildidentitet. Ulrica var mest känd genom sina ormar och tulpaner. Hennes bildspråk har satts på oerhört många olika typer av föremål – i allt från glas till textil och papper, säger han till TT.

Ulrica Hydman Vallien finns representerad på en mängd museer, såväl i Sverige som runt om i världen, bland annat på Nationalmuseum i Stockholm, Moderna museet National Museum of Modern art i Tokyo och Victoria & Albert museum i London. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.